Stranačke aktivnosti     | 10.07.2022. 19:01 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Saopćenje za javnost GDS BiH

FENA Saopćenje

GDS BiH izražava najdublje suosjećanje u boli i tuzi sa članovima porodica koji se opraštaju od svojih najbližih i obilaze mezarja decenijama poslije genocida u Srebrenici. Posebno i sa onim porodicama koje, još uvijek, poslije toliko vremena nemaju mogućnosti da se oproste od svojih najmilijih jer su među nestalim u bespućima ljudske i bosanskohercegovačke tragedije.

GDS BiH izražava najdublje suosjećanje u boli i tuzi sa članovima porodica koji se opraštaju od svojih najbližih i obilaze mezarja decenijama poslije genocida u Srebrenici.Posebno i sa onim porodicama koje, još uvijek, poslije toliko vremena nemaju mogućnosti da se oproste od svojih najmilijih jer su među nestalim u bespućima ljudske i bosanskohercegovačke tragedije.

GDS BiH je blagovremeno upozoravala domaću i svJetsku javnost na pogubnost politike OUN o Zaštičenim zonama i na moguće stravične posljedice odsustva međunarodne intervencije u BiH.

U danima Srebreničkog inferna 1995. godine Rezolucijom GDS BiH o Srebrenici, u skladu sa Ženevskom konvencijom, koju je Parlament RBiH usvojio, definisana je odgovornost bosanskohercegovačke vlasti i OUN za obeštećenje svih žrtava genocida.

Rezolucijom Parlamenta RBiH se zahtjevalo potpuno obeštečenje svih žrtava i potomaka genocida u Srebrenici, kao i svih zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH,obnovu života i izgradnju mira i sigurnosti.

PokrenulI smo pitanje individualne odgovornosti za ratne zločine i poštivanje pravde i presuda Međunarodno suda za sve počinjenje zločine.

Borci za ljudska prava i slobode,humanitarne međunarodne organizacije,intelektualci,umjetnici ,međunarodni mediji,novinari i državnici su svjedočili o svim zločinima i stradanjima bosanskohercegovačkih građana

Građani BiH imaju snagu da obnove povjerenje u devastiranoj zemlji razdiranoj nezamislivim zločinima, mržnjom i terorom.,ali i odgovornost institucija za stvaranje uslova za život i budućnost Srebrenice i svih mjesta u kojima su ,još uvijek vidljivi tragovi stradanja.

Nužno je i neizbježno i suočavanje sa istinom u zemlji i u međunarodnoj zajednici jer je Srebrenička tragedija opomena za budućnost BiH,Balkana,Evrope i svijeta. Srebrenici, je opomena za sve, u zemlji i svijetu, da se budućnost ne može graditi na zaboravima. ,već na kulturi sjećanja i memoriji čovječanstva.Zločini u XX vijeku ne smiju se zaboraviti i svi oni koji drže do ljudskog života, dostojanstva, istine,pravde i slobode imaju trajnu obavezu , posebno OUN da podrže Memorijalni centar Srebrenica -Potočari i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Nanu Fatu Orlović koji su simbol snage i hrabrosti bosanskohercegovačkih žena i majki,,sestara i kčeri i njihovih porodica.

Svaki zaborav i negiranje zločina genocida koji je utvrdio Haški trubunal je nedopustiv i PS BiH ima obavezu da usvoi Zakon o zabrani negiranja genocida.Evropski Parlament,Američki Kongres i mnogi parlamenti svijeta donijeli su rezolucije o Srebrenici i nužno je da se okrenemo budućnosti i posvetimo humanoj izgradnji odnosa utemeljenih na ISTINI I PRAVDI.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

GDS uputio poziv Schmidtu da 11. juli proglasi za Dan žalosti u BiH

Spahić: Hanuka se u BiH dočekuje sa radošću

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti