Bosna i Hercegovina     | 12.07.2022. 13:47 |

U BPK-u Goražde okončan upis u srednje škole

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 12. jula (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde okončan je upis učenika u prve razrede srednjih škola.

Ove godine upis je obavila jedna od najmalobrojnijih generacija od oko 160 svršenih osnovaca, a kroz dva upisna roka u tri srednje škole na području tog kantona, upisana su po tri odjeljenja učenika.

- U okviru prvog upisnog roka koji je bio od 17. juna organizirani su prijemni ispiti nakon kojih liste nisu bile popunjene i upravo prijemni je napravio selekciju jer učenici su postigli nešto slabije rezultate od očekivanih, pogotovo u predmetima matematika i bosanski jezik I književnost. Potom je organiziran i drugi upisni rok u okviru kojeg su bodovani određeni predmeti, zavisno od škole u koju su učenici konkurisali - pojasnila je ministrica za obrazovaje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Biljana Begović.

Napomenula je da su u konačnici upisani svi učenici koji su željeli pohađati srednjoškolsko obrazovanje u BPK Goražde.

- Možda neki nisu upisali željene škole, ali svi koji su konkurisali su upisani i nije bilo žalbi. Uglavnom su zadovoljeni i pedagoški standardi od po 20 učenika po odjeljenju, s tim da ih je u nekim razredima i manje. U Mješovitoj srednjoj školi 'Enver Pozderović' upisano je 19 učenika u odjeljenje opće gimnazije, za poljoprivredni smjer - agroturistički tehničar upisano je 20 učenika koliko će pohađati i odjeljenje ekonomskog tehničara. U Srednjoj tehničkoj školi 'Hasib Hadžović' popunjena su sva odjeljenja - PTT komunikacije, elektrotenika-računarstvo i informatika, kao i građevinski tehničar. U Srednjoj stručnoj školi 'Džemal Bijedić' upisano je po 20 učenika za ugostiteljsku djelatnost - kuhar/tehnolog, kao i odjeljenje frizera, dok je u odjeljenje trećeg stepena -  obrađivać metala rezanjem upisano 16 učenika - precizirala je resorna ministrica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada BPK sa oko 300.000 KM finansira projekt sanacije puta u Vitkovićima

U Goraždu održana centralna manifestacija Dana otpora u BPK

Goražde obilježava dane herojskog otpora agresiji, prije 32 godine počeo opći napad na ovaj grad

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel