Svijet     | 20.07.2022. 10:56 |

Montreux Jazz Festival na Ženevskom jezeru dočekao veliki povratak nakon perioda Covida

FENA Internet, Foto/ Twitter

MONTREUX, 20. jula (FENA) - Ovogodišnji Montreux Jazz Festival, koji se završava u subotu, dočekao je povratak publike u brojevima koji su se bilježili prije Covida, s više od 250.000 ljudi koji su posjetili festival. 

 

Organizatori su ovo pripisali kvalitetu prisutnih izvođača, poboljšanom festivalskom mjestu i 16 uzastopnih sunčanih dana.

- Bogovi šou biznisa i lijepog vremena bili su s nama ove godine - rekao je direktor festivala Mathieu Jaton na konferenciji za novinare u petak.

Rekao je da je presretan i da je osjetio "toliko emocija nakon dvije godine pandemije i neizvjesnosti, prenosi Swissinfo.

Montreux Jazz Festival, koji postoji više od 50 godina, bio je primoran da otkaže organizaciju 2020. godine zbog Covida-19.

Prošlogodišnji festival bio je u smanjenom obimu i samo blijedi odraz onoga što su posjetitelji mogli iskusiti prethodnih godina, čak i ako je plutajuća pozornica na Ženevskom jezeru sa planinama u pozadini privukla maštu umjetnika i obožavatelja.

Jaton, čije su emocije bile vidljive dok se slomio u suzama, rekao je da ovogodišnja posjećenost nije samo povratak u normalu, već je među najvećima ikada.

- Ovogodišnje izdanje imalo je jednu od najboljih posjećenosti kada su u pitanju komercijalni događaji u posljednjih deset godina - rekao je Jaton.

Događaj, koji je trajao od 1. do 16. jula, predstavio je oko 70 umjetnika na svoje dvije komercijalne bine, uključujući A-ha, Nicka Cavea, Dianu Ross, Björk, Maneskin, Roberta Planta i Alison Krauss, Ibrahima Maaloufa i Jeffa Becka s Johnnyjem Deppom.

Velikan američkog jazza Herbie Hancock će krasiti binu u subotu uvečer, kada će biti zatvoreno ovogodšnje izdanje festivala. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Švicarsko stanovništvo raslo je prošle godine rekordnom stopom u 60 godina zahvaljujući Ukrajincima

Rusija odbacuje mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel