Svijet     | 22.08.2022. 18:37 |

Djeca na Filipinima u školi prvi put nakon dvije godine

FENA Internet, Foto/ Twitter

MANILA, 22. augusta (FENA) - Milioni djece širom Filipina danas su pohađali prve školske časove uživo od početka pandemije.

Nastavnici i pedagozi su izrazili zabrinutost da su se stope nepismenosti pogoršale zbog zatvaranja škola, piše Deutsche Welle. 

Gotovo 28 miliona školaraca na Filipinima vratilo se u ponedjeljak u učionicu nakon dvije godine zatvaranja zbog pandemije. Time završava jedan od najdužih protokola za pandemiju na svijetu.

Zdravstvene vlasti ukinule su većinu preostalih ograničenja zbog straha od rastuće stope nepismenosti među školskom djecom. Nastava se do sada realizirala online.

- Dvije smo godine čeznuli za predavanjima uživo, tako da ćemo, čak i ako bude poplava, nastaviti s nastavom - rekla je učiteljica Mylene Ambrocio novinskoj agenciji Reuters dok je stajala u vodi zbog monsunskih kiša koje su zahvatile pokrajinu Pampanga sjeverno od glavnog grada.

- Veoma sam sretna što vidim djecu uživo - rekla je ona.

Djeca moraju nositi maske, a temperatura se provjerava na ulazu u školske učionice. Ograničenja broja dopuštenih učenika po učionici također ostaju na snazi.

Oko 24.000 državnih škola u zemlji, što je oko 46 posto ukupnog broja, moglo je nastaviti s nastavom. Prema prosvjetnim dužnosnicima, ostatak će nastaviti kombinovati odlazak u školu i online nastavu do 2. novembra kada će i privatne i javne škole morati vratiti sve učenike na nastavu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počela pripremna nastava za 370 mališana na području Brčko distrikta

Crna Gora: Redovita nastava nakon trodnevnog štrajka

Počela nastava u drugom polugodištu u svim školama BPK Goražde

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine