Regija     | 26.08.2022. 14:35 |

Banožić: Hrvatski piloti dobit će jasne upute i savjete

FENA Agencije, Foto/ Arhiv

ZAGREB, 26. kolovoza (FENA) – Hrvatski ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak da će hrvatski piloti protiv kojih je Srbija podignula optužnice dobiti jasne upute kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji, istaknuvši da će Hrvatska učiniti sve da im se ne dogodi nešto loše.

Hrvatskim pilotima dat će se jasne upute o tome kako se ponašati u ovoj situaciji te pravni savjeti kako bi izbjegli neugodne situacije, primjerice na granicama, rekao je Banožić novinarima nakon uručivanja rješenja o prijemu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, javila je Hina.

„Sigurno je da je riječ o čistom političkom procesu, mi u ovom trenutku ne znamo za što su oni konkretno optuženi niti je itko vidio nacrt optužnice”, kazao je ministar.

Nakon haških optužnica, koje su odbačene za Hrvatsku i pokazale da je Oluja bila časna i oslobodilačka operacija bez koje danas ne bi bilo cjelovite i sigurne Hrvatske, članice EU, na taj način se treba i ponašati, dodao je.

Banožić je pritom odbacio ocjenu novinara da je reakcija Hrvatske možda zakašnjela, naglasivši da Vlada „kontinuirano štiti vojsku koja je sudjelovala u Domovinskom ratu i povijest hrvatskog naroda”.

Na upit slaže li se s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem da bi Hrvatska trebala podići optužnicu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odgovorio je kako to treba prepustiti Državnom odvjetništvu.

„Postoje još razni procesi i elementi koji bi u Hrvatskoj mogli imati snagu i trebalo bi se na njima raditi, siguran sam da će se ići u tom pravcu, je li to Vučić ili neka druga tema, to treba prepustiti Državnom odvjetništvu”, kazao je.

U vezi sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu optužnica protiv pilota Banožić podsjeća da je ona sazvana još u veljači na temu Ukrajine, no već šest mjeseci ne može se dobiti odgovor od predsjednika Republike Hrvatske.

„Odavno postoje teme koje su trebale biti na sjednici Vijeća, još iz veljače”, rekao je ministar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Protiv bivšeg hrvatskog ministara podnesena kaznena prijava zbog prometne nesreće

Plenković za ponedjeljak najavio konzultacije o novom ministru obrane

Plenković razriješio Banožića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu