Svijet     | 02.09.2022. 10:45 |

Kineski grad Shenzen pooštrio Covid restrikcije

FENA Internet, Foto/ Twitter

SHENZHEN, 2. septembra (FENA) – Neki kvartovi južnog kinerskog tehnološkog središta Shenzhena produžili su restrikcije javnih aktivnosti, restorana i prostora za zabavu u petak, ali gradski zvaničnici još nisu objavili puni lockdown dok pokušavaju da suzbiju rastući broj zaraženih Covidom.

Restrikcije u centralnim poslovnim kvartovima Futian i Longhua, sjedištu velike tvornice Foxconn koja sklapa dijelove za telefone Apple iPhone, produžene su do nedjelje, dok je od građana u nekoliko kvartova širom grada zatraženo da rade od kuće ukoliko to bude moguće.

Većina od skoro 18 miliona stanovnika Shenzhena sada je pod Covid restrikcijama, u jeku najteže epidemije u gradu od proljeća. Za razliku od brze odluke u martu o uvođenju lockdowna u borbi protiv lokalne zaraze, Shenzen je, međutim, zauzeo mnogo obzirniji pristup u borbi protiv trenutne epidemije od kraja augusta.

Prekid aktivnosti desetaka miliona ljudi pojačava izazove za Kinu u ublažavanju ekonomskih posljedica svoje politike “nultog Covida” koja je uglavnom zatvorila granice za strane posjetioce.

Zvaničnici su u četvrtak navečer nastojali da suzbiju glasine da će u gradu biti uveden potpuni lockdown, kao što je učinjeno u posljednjoj sedmici u martu.

Vlasti su do sada uglavnom izbjegavale zatvaranje ureda i tvornica.

Zvaničnici su u petak javili o 87 novozaraženih u lokalnoj transmisiji COVID-19 u Shenzhenu 1. septembra, što predstavlja rast sa 62-oje zaraženih prethodnog dana. Od te cifre, osmero je bilo izvan zona karantina, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kineski predsjednik Xi Jinping u posjetu Srbiji 7. i 8. svibnja

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel