Bosna i Hercegovina     | 02.09.2022. 12:12 |

Na deponiji Smiljevići sanirana ploha na kojoj su vršena iskopavanja i traženje nestalih osoba

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Na deponiji "Smiljevići" završena je sanacija devastirane plohe na kojoj je, od 2014. godine, narušena stabilnost iskopavanjem i traženjem nestalih osoba.

Izvršen je pregled i primopredaja radova, po Ugovoru za sanaciju devastirane plohe na lokalitetu deponije "Smiljevići" u Sarajevu. Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Tužilaštvo BiH, osigurali su 199.401,27 KM sa PDV-om, za realizaciju tih radova. 

Pregled i primopredaja izvedenih radova izvršeni su u prisustvu pomoćnika resornog ministra  Adnana Medića,  rukovodioca Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Ivana Matešića, predstavnice stručno-tehničkog nadzora Venere Simonović, direktora firme Grakop d.o.o. Kiseljak Senada Sejdića, predstavnika deponije Smiljevići Adnana Izetbegovića i Dženite Viteškić, predsjednice Komisije za praćenje realizacije i izradu Programa aktivnosti na sanaciji i izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) "Smiljevići" u Sarajevu za 2022. godinu.

Nakon pregleda konstatovano je da je dinamika izvođenja radova vršena u skladu sa datim nalozima, realizovani radovi su izvedeni u skladu sa Ugovorom i uputama korisnika deponije i nadzornog organa - Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

- Nakon sanacije stekli su se preduslovi za proširenje plohe za odlaganje komunalnog otpada na površini od 37.000 metara kvadratnih, kojoj će se pristupiti odmah nakon izrade projektne dokumentacije. Proširenjem plohe, na površini od 37.000 metara kvadratnih, osigurat će se novo mjesto za sanitarno odlaganje komunalnog otpada, a sve u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom za Regionalni centar za upravljanje otpadom "Smiljevići" - saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čelnici Kantona Sarajevo uputili čestitku povodom Pesaha

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel