Svijet     | 07.09.2022. 16:53 |

Truss sutra izlaže planove sučeljavanja s krizom, odbacuje poreze na neočekivane prihode

FENA Internet, Foto/ Twitter

LONDON, 7. septembra (FENA) - Britanska premijerka Liz Truss izjavila je da će izložiti planove suočavanja s vrtoglavim rastom energetskih cijena u četvrtak, ali da neće uvesti poreze na neočekivane prihode proizvođačima električne energije, dajući im pozajmice umjesto toga.

Truss, koja je imenovana za premijerku u utorak, obećala je hitnu akciju u bavljenju s nizom najvećih izazova novoj čelnici u poslijeratnoj britanskoj istoriji, među kojima i vrtoglavim rastom cijena energije i radničkim nezadovoljstvom.

Ona je predsjedavala sastankom svoje nove vlade u srijedu prije prije prvog pojavljivanja u parlamentu kao čelnice Konzervativne stranke, sučeljavajući se s čelnikom opozicione Laburističke stranke Keirom Starmerom koji je postavljao pitanja premijerki.

- Protiv sam poreza na neočekivane prihode. Mislim da je pogrešno isključiti kompanije iz investiranja u Ujedinjeno Kraljevstvo - poručila je Truss poslanicima, dodajući da će objaviti još detalja u četvrtak.

Izvor blizak situaciji izjavio je Reutersu da Truss razmatra zamrzavanje računa za struju u okviru plana koji bi mogao koštati 100 milijardi funti, nadmašujući plan oporavka od COVID-19.

Novi ministar finansija Kwasi Kwarteng poručio je poslovnim čelnicima da će pozajmice kratkoročno biti više kako bi se pružila pomoć domaćinstvima i kompanijama.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Kompanija Alma Ras – Investicije u posljednje tri godine više od 15 miliona KM (VIDEO)

CNN - Ukrajina izmijenila planove kontrafanzive nakon curenja dokumenata

Truss uputula izvinjenje zbog prijetnje britanskoj ekonomskoj stabilnosti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel