Svijet     | 24.09.2022. 10:40 |

Abbas: Lapidov poziv na dvodržavno rješenje pozitivan, ali trebamo pregovore

FENA Internet

RAMALA, 24. septembra (FENA) - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da je poziv izraelskog premijera Yaira Lapida na dvodržavno rješenje "pozitivan razvoj događaja", ali  da će dokaz dobre volje biti tek povratak pregovorima.

- Pravi test kredibiliteta i ozbiljnosti ovog stava je da se izraelska vlada odmah vrati za pregovarački sto - rekao je on u Generalnoj skupštini UN-a, u govoru koji je u velikoj mjeri osudio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim, Zapadnu obalu i Gazu - područja koja Palestinci traže za nezavisnu državu - u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Izraelsko-palestinski mirovni pregovori pod pokroviteljstvom SAD propali su 2014. godine, podsjeća Reuters.

Napori da se postigne sporazum o dvije države, koji uključuje izraelsku i palestinsku državu, koje postoje jedna pored druge, dugo su bili u zastoju.

- Naše povjerenje u postizanje mira zasnovanog na pravdi i međunarodnom pravu, nažalost, jenjava zbog izraelske okupacione politike - rekao je Abbas, nazivajući Izrael "režimom aparthejda".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Abbas: Izrael će nakon Gaze pokušati 'izgurati Palestince sa Zapadne obale'

Blinken i Abbas: SAD podržava 'opipljive korake' za stvaranje palestinske države

Iranski predsjednik Raisi u posjeti Siriji

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel