Bosna i Hercegovina     | 27.09.2022. 16:47 |

Međuentitetska saradnja-Općina Stari Grad i Istočni Stari Grad sanirali put kroz Gornje Biosko

FENA Saopćenje, Foto/ Općina Stari Grad

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) – Oćina Stari Grad Sarajevo i Istočni Stari Grad su zajedno finansirale sanaciju dva kilometara lokalnog puta kroz Gornje Biosko, koje se nalazi na razgraničenju Općine Stari Grad i Istočni Stari Grad i granici dva entiteta.

Danas je ozvaničen završetak sanacije, a u znak zahvalnosti, stanovnici naselja Gornje Biosko upriličili su prigodno druženje na koje su pozvali načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i načelnika Opštine Istočni Stari Grad Boju Gašanovića kako bi pokazali koliki je značaj ovog projekta za njih.

Općine Stari Grad i Istočni Stari Grad za projekat su izdvojile ukupno 134.000 KM, a putem Vijeća Evrope i projekta “Podijeljene općine” izdvojeno je još 40.000 KM.

- Ovaj put je koštao oko 170.000 KM, ali u posljednjih 13 godina mi smo zajedno realizovali i druge projekte čija vrijednost dostiže i million konvertibilnih maraka, a sve za dobrobit naših građana u obje općine – kazao je načelnik Hadžibajrić.

Najavio je da će sa Opštinom Istočni Stari Grad sljedeće godine sanirati i donji dio puta kroz Donje Biosko i tako nastaviti uspješnu saradnju.

Načelnik Gašanović je kazao da je to jedan u nizu projekata u kojima su pomagali jedni drugima da, kako je rekao, naši ljudi ostanu živjeti na ovim prostorima.

Najavio je nastavak gradnje puta i prema izletištu Crepoljsko, tako bi tim putem kroz Federaciju turisti mogli doći na Crepoljsko.

Stanovnici Gornjeg Bioska žive od poljoprivrede, stočarstva, uzgoja jagoda.U tom naselju je oko 50 domaćinstava koji mahom žive od poljoprivrede i vlastitog rada, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Ukupno su radovi na sanaciji puta Gornje Biosko koštali oko 174.000 KM: Općina Stari Grad Sarajevo 67.000 KM; Opština Istočni Stari Grad 67.000 KM i Vijeće Evrope 40.000 KM.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu