Bosna i Hercegovina     | 11.10.2022. 10:19 |

Delegacija RAK-a učestvovala na Konferenciji opunomoćenika ITU 2022 (PP-22)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije, članovi Vijeća i generalni direktor, kao članovi delegacije Bosne i Hercegovine, učestvovali su na Konferenciji opunomoćenika 2022 (PP-22), kao najvišem tijelu za kreiranje politike Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), koja se održava u Bukureštu. 

Konferencija se održava svake četiri godine, i predstavlja ključni događaj na kojem države članice ITU-a usvajaju četvorogodišnje strateške planove za razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija širom svijeta, i biraju najviši menadžment, članove Savjeta ITU-a i članove Odbora za radioregulaciju.

Na ovoj konferenciji, po prvi put, u 157- ogodišnjoj istoriji postojanja ITU-a, za generalnog sekretara je izabrana žena, predstavnica Sjedinjenih Američkih Država, Doreen Bogdan-Martin, a za njenog zamjenika, predstavnik zemlje članice Evropske unije (Litvanije), Tomas Lamanauskas. Pored njih, izabrani su i direktori Biroa za razvoj, Biroa za standardizaciju i Biroa za telekomunikacije, Savjet ITU-a, te članovi Odbora za radio regulaciju.

Agencija ostaje opredijeljena da prati i primjenjuje najbolje prakse kako bi građanima Bosne i Hercegovine osigurala jednak pristup informaciono-komunikacionim tehnologijama i uslugama u skladu sa principima i standardima ITU-a, saopćeno je iz RAK-a. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

RAK - Usvojena Odluka o visini stope i vrijednosti boda za obračun godišnje naknade za dozvole

Sajam medijske i informacijske pismenosti danas u Sarajevu

Posjeta šefa ITU za Evropu Regulatornoj agenciji za komunikacije

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli