Regija     | 17.10.2022. 13:44 |

Hrvatska: U pogonima tvrtke "Nexe" spaljeno više od dvije tone opojnih droga

FENA Agencije, Foto/ Hina

NAŠICE, 17. listopada (FENA) - Nešto više od dvije tone opojnih droga oduzetih u Hrvatskoj u kriminalističkim istraživanjima spaljeno je u ponedjeljak u pogonima našičke tvrtke "Nexe", a hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako se jedino suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.

 

Ovo je 18. organizirano spaljivanje zaplijenjenih droga, u kojem je, uz ostalo, uništeno 1,8 tona marihuane i hašiša, 86 kilograma kokaina, 33,8 kilograma amfetamina te 10 kilograma heroina, a vrijednost spaljene droge procjenjuje se na 102 milijuna kuna, javlja Hina.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se ilegalno tržište droga očito oporavilo nakon pandemije COVID-a 29 te da se jedino sveobuhvatnim pristupom te suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.

Stoga su EU i EUROPOL nakon nekoliko godina vratili borbu protiv droga, kao jedan od svojih prioriteta, jer su zbivanja na ilegalnom tržištu narkotika vratila ovu problematiku u sam vrh djelovanja europskih institucija, rekao je.

Ističe da  je Hrvatska na tome području vrlo prepoznatljiva i vodeći akter u borbi protiv "balkanskog kartela", koji je toliko narastao da mu se u posljednje vrijeme pripisuje više od 50 posto ilegalnog tržišta kokaina u Europi.

Božinović smatra da Hrvatska "još uvijek nema otvorenu narko scenu", iako potencijal za to postoji, prije svega tijekom ljeta, kada dolaze milijuni stranih turista.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković izvijestio je kako je u posljednjih 12 godina u pogonima "Nexea" uništeno više od 30 tona droga,  da europski i svjetski trendovi pokazuju da bi ovakva spaljivanja mogla biti i češća.

Situacija u Europi pokazuje da je tržište droga premašilo vrijednost od 30 milijardi eura godišnje, 70 posto svih kriminalnih skupina na području Europe bavi se i trgovinom drogom, a s time je u nasilje u porastu, ubojstava, obračuna kriminalnih skupina, pranje novca i korupcija, upozorio je Petković.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Milanović: Hrvatska je dno EU, Bugarska jedina lošija

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu