Bosna i Hercegovina     | 18.10.2022. 13:59 |

Genjac na 4. konferenciji Grupe za put svile PSOEBS-a u Istanbulu 

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a (PSOEBS) Halid Genjac učestvuje u radu 4. konferencije Grupe za put svile PSOEBS-a, koja je danas počela u Istanbulu. 

Na Konferenciji, koju su zajednički organizirali PSOEBS-a i Velika narodna skupština Republike Turske, parlamentarci iz država članica Grupe za put svile razgovaraju o jačanju saradnje s ciljem obezbjeđivanja energetske i prehrambene sigurnosti u vrijeme aktuelne krize.

Konferenciju su uvodnim izlaganjima otvorili šef delegacije Velike narodne skupštine Republike Turske u PSOEBS-a Selami Altinok i predsjedavajući Grupe za put svile PSOEBS-a i šef Delegacije Azerbejdžana u PSOEBS-a Azay Guliyev.

Tokom rasprave u okviru prvog panela Konferencije parlamentarci su se fokusirali na održivost i bezbjednost lanca snabdijevanja hranom, koji je ugrožen stalnim oružanim sukobima, posebno ratom u Ukrajini, kao i posljedicama klimatskih promjena. Raspravljalo se i o pitanju energetske bezbjednosti i potrebi veće proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, uz očuvanje ekološki čiste sredine.

Očekuje se da učesnici Konferencije usvoje Istanbulsku deklaraciju, u kojoj će ukazati na potrebu jačanja saradnje svih država članica PSOEBS-a i Grupe za put svile na pitanjima obezbjeđivanja lanaca hrane i energije iz obnovljivih izvora.

Drugog dana Konferencije u Istanbulu biće održan i Poslovni forum o ekonomskim mogućnostima i privrednoj saradnji država članica Grupe za put svile PSOEBS-a, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu