Stranačke aktivnosti     | 18.10.2022. 20:28 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

FENA Saopćenje

Dennis Gratz razgovarao sa mladim o ključnim izazovima

Budući federalni zastupnik Dennis Gratz (DF) danas je održao otvorenu sesiju sa mladima u Homework Hub-u, u Sarajevu gdje je predstavio inicijative i rješenja koja planira predložiti u predstojećem mandatu u Parlamentu Federacije.

"Pokrenut ćemo inicijativu za donošenje Zakona o mobilnosti mladih. Kroz ovo rješenje bi bio uspostavljen Fond koji bi sufinansirao studente koji dobiju prilike za studij vani, učešće na programima, naučnim konferencijama i događajima. Tražićemo uspostavu jedinstvene bazu podataka o dostupnim programima mobilnosti za mlade u reigonu i svijetu" pojašnjava Gratz.

Najavio je stvaranje okvira za podršku posjetama mladih u kulturi, sportu i nauci i odlasku na različita međunarodna takmičenja, koristilo bi se pozitivno iskustvo Regionalne kancelarije za mlade (RYCO – Raj-ko) koja radi na sličnim regionalni modelima.

Jedna od tema sesije bila je uspostava mehanizma podrške za sportsko, kulturno i naučno predstavljanje BiH.

"Uspostavit ćemo mehanizam koordinacije sredstava sa entitetskog, kantonalnog i lokalnog nivoa za podršku nastupima reprezentacije BiH u sportu, kulturi i nauci, koordinirano od Ministarstva kulture i sporta, kao i raditi na razvoju baze podataka gdje bi se unosila i registrovala podrška različitih nivoa vlasti reprezentativnom nastupu čime bi se blagovremeno rješavao manjak sredstava", naglašava Gratz.

Gratz je pojasnio da bi se ovime olakšao način apliciranja za sredstva kroz jedinstven sistem razmjene podataka.

Najavljena je uspostava jedinstvenog okvira za studentski rad putem koordinacije svih kantona u pravcu okvirnog zakonskog rješenja koji bi regulisao rad studenata, jedinstvenog certificiranja studentskih zadruga i izbjegavanje manipulacija, kao i stvaranje dodatnih poreskih povlastica za plaćanje studentskog rada i proširenje njegovog okvira na veće iznose od trenutnih.

Također, Gratz je najavio da će se zalagati za priznavanje studentskog rada u struci studija kao relevantnog radnog iskustva u okviru onog koje se priznaje po sticanju zvanja, kao i regulaciju zdravstvene zaštite freelancerima i osobama koji rade po ugovoru o djelu.

"Uspostava jedinstvenog mehanizma za stvaranje mogućnosti prijave lica kao osiguranika za zdravstvenu zaštitu na osnovu izvršenja određene razine sredstava na mjesečnom nivou na ime poreza i doprinosa po osnovu ugovora o djelu/freelancinga, te razdvajanje prijave na birou od garantovane zdravstvene zaštite za nezaposlene dali bi rezultate poput manjeg broja ljudi na birou i većeg fokusa biroa na one koji stvarno traže posao", pojasnio je Gratz.

Također, tema sesije bila je i razvoj institucionalnih projekata prekvalifikacije.

"Osiguranje mogućnosti privremene prekvalifikacije kroz šestomjesečne programe po uzoru na njemačke modele koji osiguravaju pristup znanju u kratkom periodu i osposobljavanju za deficitarna zanimanja mogu biti rješenje za potrebe u trenutku krize kada nezaposleni ne mogu pronaći posao u svojoj struci", naglasio je Gratz.+

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost DF Sarajevo

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Kantonalnog odbora Demokratske fronte Sarajevo

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel