Svijet     | 20.10.2022. 09:32 |

Švicarski savezni tužioci podnijeli žalbu na oslobađajuće presude Blatteru i Platiniju

FENA Internet, Foto/ Twitter

ZURICH, 20. oktobra (FENA) – Švicarski savezni tužioci podnijeli su žalbu na oslobađajuće predsude bivšem predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru i francuskom nogometnom velikanu Michelu Platiniju od korupcijskih optužbi, saopćili su oni u četvrtak.

Švicarski Savezni krivični sud oslobodio je optužbi dvojicu ljudi u julu nakon sedmogodišnje istrage tokom koje su obojica izbačeni iz sporta.

Sudija je saopćio da je svjedočenje para o “džentlmenskom sporazumu” s FIFA-om da isplati Platiniju dva miliona švicarskih franaka za konsultantski rad bilo kredibilno, i ozbiljne sumnje postoje prema navodima tužbe da je to bilo lažno plaćanje.

Tužioci su tada tvrdili da će pregledati pisanu presudu prije nego što odluče da li da upute žalbu protiv dvojice ljudi, koji su svojevremeno bili među najmoćnijim ličnostima globalnog nogometa, i negiraju da su učinili bilo šta protuzakonito.

Potvrđujemo da je Ured državnog tužioca Švicarske podnio žalbu Žalbenom vijeću unutar vremena statutarnog limita i zatražio je da prvostepena presuda bude u potpunosti odbačena – saopćio je ured, potvrđujući izvještaj novina Neue Zuercher Zeitung, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Švicarsko stanovništvo raslo je prošle godine rekordnom stopom u 60 godina zahvaljujući Ukrajincima

Rusija odbacuje mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu