Svijet     | 21.10.2022. 10:53 |

Beč i Ankara intenziviraju saradnju

FENA Saopćenje, Foto/ C.Jobst/PID

BEČ, 21. oktobra (FENA) - Bečki gradonačelnik Michael Ludwig primio je ove sedmice u Gradskoj vijećnici gradonačelnika Ankare Mansura Yavaşa. Tokom posjete dvojica gradskih čelnika potpisali su još jedan sporazum o saradnji gradova.

 

Dugogodišnji odnosi između Beča i Ankare će ojačati kao rezultat novog sporazuma koji je potpisan ove sedmice u Beču.

Gradonačelnik austrijske prijestolnice Michael Ludwig i gradonačelnik Ankare Mansur Yavaş suglasni su u vezi sa sveobuhvatnim ključnim ciljevima kao što su zaštita klime, učinkovitost resursa i socijalna kohezija.

Glavni fokus međusobne razmjene je na inovativnim konceptima i praktičnim iskustvima kao što su inteligentna rješenja za mobilnost, održivo upravljanje otpadom i mjere prilagođavanja klimatskim promjenama.

Dogovoreno je i da će gradovi razmjenjivati informacije o očuvanju historijske baštine te po mogućnosti organizirati zajednička događanja u oba grada u cilju produbljivanja kulturnih i privrednih odnosa.

Sporazum također doprinosi provedbi ciljeva održivosti definiranih u Agendi 2030. za održivi razvoj Ujedinjenih nacija.

- Sporazum između Beča i Ankare obnavlja dobru saradnju punu povjerenja između dva glavna grada. U Beču živi oko 200.000 ljudi koji dolaze iz Turske. Oni daju vrlo važan društveni i ekonomski doprinos - rekao je Ludwig.

Naglasio je da je "bitno graditi mostove među državama i među gradovima, čak i kada postoje nacionalne napetosti između zemalja, gradovi mogu poboljšati međuljudske odnose".

- Ova posjeta igra veliku ulogu za nas. Dosadašnja dobra saradnja temelj je za naš ponovni dogovor. Ratovi i klimatske promjene još jednom pokazuju koliko je važna dobra saradnja - rekao je gradonačelnik Ankare Mansur Yavaş.

Beč ima dugogodišnje i intenzivne odnose s turskim gradovima. S Istanbulom je sklopljen sporazum o saradnji 2011., a sa Ankarom 2012. godine. Oba sporazuma potpisao je bivši gradonačelnik Beča Michael Häupl. Razmatra se obnova sporazuma s Istanbulom koji je istekao 2015. godine.

Grad Istanbul je 2021. godine iskazao interes Gradu Beču za oživljavanje saradnje kroz zajedničke projekte, što zbog pandemije do sada nije bilo moguće, saopćeno je iz Eurocomm-PR-a Sarajevo. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dva policajca ranjena u samoubilačkom napadu u Ankari

Ankara otkazala posjetu švedskog ministra odbrane Turkiye zbog dozvole za spaljivanje Kur'ana

Ovčina na sastanku direktora nacionalnih biblioteka Evrope

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel