Bosna i Hercegovina     | 26.10.2022. 12:14 |

NSRS razmatra Prijedlog drugog rebalansa Budžeta RS za 2022. godinu

FENA Aida Kovač, Foto: Foto FENA

BANJA LUKA, 26. oktobra (FENA) - Narodna skupština Republike Srpske (NSRS)  na posebnoj sjednici po hitnom postupku razmatra Prijedlog drugog rebalansa Budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, koji je utvrdila Vlada RS-a.

Okvir Drugog rebalansa iznosi četiri milijarde 510 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 128 miliona KM, odnosno povećanje od 2,9 posto u odnosu na rebalans Budžeta za 2022. godinu. Predloženi drugi rebalans Budžeta je za 486 miliona KM veći u odnosu na Budžet za 2022. godinu.

Ministrica finansija u Vladi RS Zora Vidović je u obraćanju poslanicima kazala da u ovoj godini imaju dva rebalansa što je, kako kaže bilo i za očekivati s obzirom na jako visok rast inflacije u čitavom svijetu pa i u RS-u, "što znači da su rasli i prihodi i rashodi i to je neophodno uskladiti".

Iznijela je i nekoliko makroekonomskih pokazatelja koje je objavila Statistika RS, navodeći da je to ambijent u kojem se realizirao budžet u toku 2022. godine.

- U septembru mjesecu inflacija iznosi 16,1 posto u odnosu na septembar 2021. godine. Kad je u pitanju inflacija, ako posmatramo zemlje u okruženju s kojima se obično poredimo, tu je to negdje, ništa značajno ne odskače. U Republici Srpskoj je 16,1, Federaciji BiH 18,1, Srbiji 14, Crnoj Gori 16, Sloveniji 10, Makedoniji 18,7 i Hrvatskoj 12,8 posto - navela je Vidović.

Razlog donošenja Drugog rebalansa Budžeta je usklađivanje prihoda i rashoda. Do rasta prihoda, koji su u odnosu na Rebalans usvojenom u maju 2022. godine veći za 471 milion KM, došlo je zbog značajno visoke inflacije, povećanja koeficijenata raspodjele indirektnih poreza, te povećanja privredne aktivnosti, praćene visokom pokrivenošću uvoza izvozom.

Od povećanih prihoda, Drugim rebalansom je stanovništvu usmjereno 477 miliona KM, izuzev 81,4 miliona KM koji su usmjereni na javne investicije od kojih će građani imati indirektnu koristi.

Ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2022. godini iznose 3.777,2 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 116,8 miliona KM, odnosno 3,2 posto u odnosu na sredstva planirana prvim Rebalansom Budžeta Republike Srpske za 2022. godinu - navode iz Vladse RS.

Narodna skupština RS-a bi također trebalo da, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta RS za 2022. godinu, koji je utvrdila entitetska vlada.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Redovna sjednica NSRS 22. juna, Stevandić poručio da je spreman da 'proguta žabu'

Cenić: Gotovo svaki zakon u Republici Srpskoj je obesmišljen

Dodik ponovio svoju tvrdnju da nema dokaza da se desio genocid u Srebrenici

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli