Bosna i Hercegovina     | 28.10.2022. 14:47 |

Von der Leyen odala priznanje za naporan rad i angažman na reformskom putu BiH

FENA Saopćenje, Foto/ Predsjedništvo BiH

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik razgovarali su s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o aktuelnoj situaciji u BiH u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjednica Von der Leyen čestitala je članovima Predsjedništva BiH na preporuci Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status i odala priznanje za naporan rad i angažman na reformskom putu zemlje.

Kako je navela objavljivanjem godišnjih izvještaja Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana na evropskom putu i usvajanjem rezolucije Evropskog parlamenta o proširenju, Evropska unija još jednom potvrđuje perspektivu Bosne i Hercegovine i zemalja regije u Evropskoj uniji.

Evropske institucije su potvrdile značaj regije za EU i kontinuiranu podršku i solidarnost po pitanju strateških izazova, dodala je, te u tom kontekstu najavila namjeru da se i zemlje regije uključe u zajedničko rješavanje energetske krize na kontinentu.

Sugovornici su pozdravili nastavak saradnje u okviru Berlinskog procesa i parafiranje tri sporazuma, za koje je Predsjedništvo BiH danas dalo saglasnost.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su odluke ključnih institucija Evropske unije i istakli njihov značaj za Bosnu i Hercegovinu, kao i najavljene pakete budžetske podrške za ublažavanje energetske krize i njen uticaj na domaćinstva i biznise.

Najavljenim investicijama ojačat će se partnerski odnos i saradnja, kada su u pitanju strateški izazovi, kao što je energetska kriza, rečeno je na susretu.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost i posvećenost evropskom putu zemlje i reformskom procesu te izrazili zahvalnost predsjednici Evropske komisije na kontinuiranoj podršci i ličnom angažmanu da se BiH dodijeli kandidatski status, koji će dati pozitivan impuls u rješavanju ključnih pitanja na dobrobit svih građana zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Ursula von der Leyen: Nadam se da će današnja odluka dovesti do još većeg napretka

Ademović: Optimista sam, ali moramo sačekati sjednicu Evropskog vijeća

Džaferović: Vrhunski interes BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel