Ekonomija     | 28.10.2022. 15:58 |

Ćatić: Grad Konjic u značajnoj je mjeri naslonjen na žilu kucavicu, magistralni put M 17

FENA Saopćenje, Foto/ Grad Konjic

KONJIC, 28. listopada (FENA) - Grad Konjic s obzirom na gospodarstvo, turizam i sve ostale značajne oblasti privređivanja u značajnoj je mjeri naslonjen na žilu kucavicu, a to je magistralni put M 17, jer se nalazi na putnom čvorištu kroz BiH, izjavio je u petak konjički načelnik Osman Ćatić na svečanosti otvaranja poddionice autoceste Tarčin – Ivan, duge 6,9 kilometara.

Novoizgrađeni tunel i podddionicu Tarčin-Ivan svečano su otvorili predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen i predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija.

Otvaranjem tunela Ivan i nastavkom gradnje Koridora V C prema jugu, koji će prolaziti kroz Konjic, Grad će dobiti još više mogućnosti za bržu i lakšu komunikaciju prema luci Ploče, ali i prema aerodromima u Mostaru i Sarajevu, što stvara dodatnu vrijednost gospodarskoj slici ovog dijela Bosne i Hercegovine, kazao je Ćatić.

- Konjic je potentno područje za ulaganja, s tim u vezi pripremamo nove i širimo postojeće industrijske zone u skladu sa sve većim interesom stranih investitora, koji su to prepoznali i žele ulagati u nove proizvodne pogone, kao i u turističke potencijale ovdje - dodao je.

Ono što će Konjic posebno otvoriti u tom smislu, smatra konjički načelnik, jeste ulazna i izlazna petlja s autoputa, što će umnogome rasteretiti centar grada gdje se zbog velikih gužvi na magistalnom putu, često stvaraju prometni čepovi.

To će se na ovaj način izbjeći te olakšati gospodarskim subjektima da svojim dostavnim vozilima repromaterijal i gotove proizvode, odmah s industrijske zone, upućuju ka odredištima, bez ulaska u grad.

- Tunel Ivan i njegovo otvaranje, nagovještaj je novih velikih priča i infrastrukturnih projekata koji će obilježiti vrijeme koje je pred nama i kojem se iskreno radujemo - ističe Ćatić.

Dodaje kako Bosna i Hercegovina ovakvim aktivnostima otvara bezbroj mogućnosti svojim građanima, kao i svima koji s radošću iz raznih razloga dolaze i posjećuju našu zemlju.

- Neka novi kilometri puta, novi mostovi, tuneli budu naš putokaz za budućnost u svakom smislu - zaključio je načelnik.  

Današnjim puštanjem u promet dionice Tarčin - Ivan Bosna i Hercegovina dobila je još skoro 100 km moderne autoceste na Koridoru 5 C.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

U Konjicu održana 11. MS Community BiH konferencija

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel