Kultura     | 28.10.2022. 20:31 |

Mostarcima predstavljena knjiga 'Diskurs o bosanstvu' Senadina Lavića

FENA Nina Maslo, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 28. oktobra (FENA) - "Diskurs o bosanstvu" naziv je knjige Senadina Lavića koja je u petak navečer predstavljena u mostarskom Centru za kulturu.

Govoreći o tome što je bosanstvo u političkom smislu, autor je istakao kako unazad 150 godina Bosna i Hercegovina trpi neprestane hegemonijske koncepcije koje dolaze izvan Bosne, a takva jedna koncepcija je, kako je kazao, srpstvo, hrvatstvo, jugoslovenstvo, turčijat također, austrougarska podsjećanja i drugo.

- Dakle, mi stalno crpimo neke druge ideološke koncepte koji nisu iz Bosne i sve što smo živjeli u političkom smislu u zadnjih 150 godina bilo je u stvari simulakrum nečega drugoga i prvi put imamo mogućnost da razvijamo vlastiti politički koncept koji misli Bosnu kao cjelinu i odnosi se na sve njezine građane. To je koncept koji nije etničko-religijske naravi, to je političko-građanski, političko-pravni koncept koji podrazumijeva da je građanin najveća vrijednost jednoga društva, jedne države, ne kolektiv, ne grupa, ne pleme, ne neka velika organizirana zajednica nego građanin - kazao je Lavić u izjavi za novinare.

Naravno, dodaje autor, to podrazumijeva poštovanje elementarnih ljudskih prava, konvencija o ljudskim pravima, poštovanje presuda evropskih sudova o ljudskim pravima i jedan drugačiji model, "koncept koji nažalost na ovim prostorima do sada nije bio življen".

- Ovo o čemu mi pričamo večeras ovdje to nije bilo življeno. Mi nismo imali mogućnost da se izjašnjavamo kao slobodni građani i da u prvom planu našega biće bude individua, ja, taj i taj, taj čovjek, nego je uvijek bilo kojem plemenu pripadaš, kojoj religijskoj grupi i da ti to bude primarno - ocijenio je Lavić.

Istaknuo je kako je za to potrebno vrijeme, naglašavajući da je 150 godina neko nametao Bosni etničko-religijski model života i stalno govorio da u njoj žive tri naroda, četiri naroda, i drugo, kao da nigdje na svijetu u državama ne živi više naroda ili kao da države nisu multietničke zajednice.

- Samo je u Bosni to potencirano, I sad, ako se zapitamo zašto je to potencirano, onda ćemo vidjeti da je to iz razloga da bi se moglo sa strane upravljati Bosnom, iz Beograda i Zagreba. Dakle, bosanski Srbi i bosanski Hrvati su uglavnom većinom, ne svi, služili kao topovsko meso za velikodržavne hegemonijske projekte Srbije i Hrvatske i Srbija i Hrvatska uopće nisu davale nikakvu pažnju Srbima i Hrvatima kao bosanskom narodu nego su ih uglavnom koristili za osvajanje teritorije BiH i ovi ratovi koji su vođeni devedesetih godina bili su ratovi za Drinu ili za Neretvu ili za neke teritorije BiH koje imaju ekonomsku perspektivu i moć u sebi, a koja se može koristiti kasnije za razvoj susjednih država - rekao je Lavić.

 Kako je naglasio, sad bosanska politika ide u tom smjeru da oslobodi zemlju od ovih "neprincipjelnih, tradicionalnih koncepcija koje su BiH držale kao koloniju ili jednu malu podčinjenu zemlju susjednih zemalja". 

Uz autora, o knjizi "Diskurs o bosanstvu" govorili su Abdel Alibegović, Amer Osmić i Mustafa Mujkić.

Senadin Lavić rođen je 1965. godine u Konjicu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjeku za filozofiju i sociologiju. Na ovom fakultetu nastavlja i poslijediplomski studij te doktorira 2003. godine, a od 1997. godine radi na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel