Kultura     | 03.11.2022. 09:15 |

Hasanić: Umjetnici su inspiracija jedni drugima, pokušavamo ostaviti trag našeg postojanja

FENA Foto: Fahrudin Vojić

SANSKI MOST, 3. novembra (FENA) - Slikar Edin Hasanić (51) iz Starog Majdana kod Sanskog Mosta, zanimljiva je i osebujna ličnost u umjetničkom životu Krajine. Ono po čemu se posebno izdvaja u korpusu likovnih umjetnika na ovim prostorima, pored motiva Bosne i zavičajne vizuelne naracija ispričane kistom na platnu ili papiru, posebno rodnog mu Majdana, jeste islamski princip u umjetnosti, a to je izbjegavanje crtanja likova što proizilazi iz njegovog vjerskog svjetonazora.

Ljubav za crtanjem rodila se još u ranom djetinjstvu kad su nastavnici u osnovnoj školi primijetili da Edin ima talenat za slikarstvo.

-Slikam, bolje reći crtam i šaram još u djetinjstvu, kako u šali volim kazati gdje god stignem, po skrivenim dijelovima namještaja, stolarije koju je moj aba rahmetli izrađivao, po zidovima. U osnovnoj školi moj vanredni hobi je likovna sekcija. Slijede prve školske izložbe, takmičenja i nagrade, među ostalim, nagrada za prvo mjesto u Prijedoru na regionalnom takmičenju - priča Hasanić.

Tokom rata protjeran je iz Starog Majdana i uslijedio je period izbjeglištva u Sloveniji. Uz prvi posao u Sloveniji, radeći u tvornici igračaka i na dizajnu, imao je priliku ispoljiti nešto od dječačkih želja da bude strip crtač, a u skorije vrijeme radi na ilustracijama za knjige što je u uskoj vezi s karikaturom i strip dizajnom.

-Na dizajnu igračaka, imao sam priliku raditi s poznatim slovenačkim slikarom i karikaturistom Jožetom Trobcem, autorom maskote Vučka za olimpijadu u Sarajevu davne 1984. godine. Moje rad motiviše sve ono lijepo što je Svevišnji stvorio oko nas. Samo On stvara a mi, Njegovi robovi, posmatramo i divimo se svakodnevno inspirisani originalnoj ljepoti stvaranja i pokušavamo nešto lijepo napraviti i ostaviti trag našeg postojanja u kratkom dunjalučkom životu. Mislim da su umjetnici uz ostalo inspiracija jedni drugima. Svako opet na svoj način vidi svijet oko sebe i tako ga oslikava - ističe Hasanić.

Nakon rata, radove izlaže počevši od stare gradske galerije u Sanskom Mostu, nekad najveće galerije naive u BiH, kao i drugim galerijskim prostorima. Duži period sa ostalim sanskim slikarima izlaže kroz koloniju ili samostalno uz manifestacije "Ljeto na Sani" i  "Staromajdanska hašlamska". Danas pretežno radim tehnikama na platnu, uljem, a najčešće akrilikom.

-Prvih poslijeratnih godina moji radovi su izlagani u Danskoj, Sloveniji i Austriji. Počesto u okviru vjerskih praznika u prostorijama islamskih centara naših džemata. Moji pastelni radovi su zapaženi i pozitivno ocijenjeni od kustosice muzeja u Frajburgu. U BiH moj rad je već niz godina praćen i predstavljen kroz neke pisane i elektronske medije - navodi Hasanić.

Uglavnom živi od slikarstva i to je, kaže, zaista napor koji iziskuje mnogo truda, a posebno nakon potonuća firme Famos nakon čega mu je ostalo 16 ukradenih godina neuplaćenog staža.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mostarskoj publici po prvi put predstavilo se troje mladih umjetnika

Izložba slika Marinka Slipca u Mostaru

Poziv za slikare amatere da se priključe projektu „Trebao mi je neki novi početak“

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel