Svijet     | 08.11.2022. 15:25 |

Ambasador Svjetskog prvenstva u Kataru: Homoseksualnost je 'oštećenje uma'

FENA Internet, Foto/ Screenshot

BERLIN, 8. novembra (FENA) – Jedan od ambasadora Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje se ove godine održava u Kataru, Khalid bin Salman, tokom intervjua za njemački kanal ZDF je izjavio da je homoseksulanost ‘oštećenje uma’ nakon čega je prekinuto snimanje intervjua. 

Nekoliko dana nakon što je ministar vanjskih poslova Katara rekao da su svi ljudi dobrodošli u njegovu zemlju na predstojećem Svjetskom prvenstvu u fudbalu, uključujući pripadnike LGBTQ zajednice, jedan od ambasadora Katara za Svjetsko prvenstvo označio je homoseksualnost 'oštećenjem uma' i 'haram' u emiratu s muslimanskom većinom, što znači grijeh, javlja Deutsche Welle.

Khalid Salman, bivši reprezentativac Katara, a sada ambasador Emirata na Svjetskom prvenstvu, rekao je u dokumentarcu koji će u utorak emitirati njemački javni servis ZDF da je problematično da djeca vide homoseksualce jer bi tada naučili nešto što ne bi trebali. 

Odlomke iz dokumentarca njemačkog sportskog novinara i TV voditelja Jochena Breyera ZDF je unaprijed objavio u svom biltenu vijesti u ponedjeljak. 

Homoseksualni odnosi u javnosti zabranjeni su u Kataru i mogu se kazniti sa do sedam godina zatvora. Kapiteni nekoliko evropskih zemalja koje se takmiče na Svjetskom prvenstvu, uključujući Njemačku, Francusku i Englesku, planiraju nositi trake u duginim bojama tokom svojih utakmica kao dio kampanje protiv diskriminacije.

Katar se također našao na meti kritika zbog stanja ljudskih prava i odnosa prema stranim radnicima. Navijači na stadionima širom Njemačke pozvali su tokom vikenda na bojkot događaja, uključujući gledanje utakmica na televiziji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Uoči Ramazanskog bajrama Katar osigurao pakete građanima Sarajeva i BiH, donirano oko 300.000 KM

Muftija zagrebački ef. Hasanović: Divno je imati braću i prijatelje poput Katara i emira Al-Thanija

Helez završio posjetu vojnoj izložbi u Dohi: Cijeli svijet modernizuje oružane snage, mora i BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu