Bosna i Hercegovina     | 15.11.2022. 16:11 |

NSRS - Donesena odluka da NSRS ima četiri potpredsjednika

FENA Aida Kovač, Foto: Hazim Aljović

BANJA LUKA, 15. novembra (FENA) - Narodna skupština Republike Srpske je na konstitutivnoj sjednici u Banja Luci donijela Odluku o broju potpredsjednikā Narodne skupštine RS, prema kojoj se biraju četiri potpredsjednika NSRS.

Izbor potpredsjednika NSRS danas nije obavljen.

- Pošto nisam dobio ni jedan kvalifikovan prijedlog, ni od pozicije ni od opozicije, ovu tačku ćemo na ovaj način zaključiti jer nemamo prijedloga - kazao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.    

Predstavnici opozicionih stranaka su tokom diskusije iznosili primjedbe na to što se bira i četvrti potpredsjednik.     

Poslanik Vukota Govedarica (SDS) je kazao da nema potrebe za četvrtog potpredsjednika, te da je sasvim dovoljno da u radu predsjednika NSRS pomažu još tri čovjeka koji se zovu potpredsjednici.

- Ako uvažimo da je u njegovom radu svakako od pomoći i generalni sekretar, onda ćemo doći do jedne vrlo logičke odluke da tu taj četvrti ama baš nema nikakvu korist, izuzev što će on lično biti neko kadrovsko rješenje koje će koštati ovaj narod tokom četiri godine - naveo je Govedarica.

Kazao je da Klub poslanika SDS-a neće podržati odluku o broju potpredsjednikā NSRS koja se, kako je naveo, prvi put ne dostavlja narodnim poslanicima.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić je kazao da je prijedlog koji je iznio zasnovan na Ustavu i Poslavniku i što se toga tiče nema manjkavosti.    

Poslanik Milanko Mihajilica (PDP) također je protiv odluke o imenovanju četiri potpredsjednika NSRS.

- Odgovorno tvrdim da ova vaša odluka kojom predlažete četiri potpredsjednika nije dobra. Treba imati tri potpredsjednika, od kojih je jedan iz reda opozicije, kojeg opozicija predlaže, u konkretnom slučaju iz SDS-a kao najveće opozicione stranke. To je njeno pravo i mi ćemo to podržati - naveo je Mihajilica.

Isto tako, dodao je on, konstitutivni narodi u RS-u, Bošnjaci i Hrvati, treba da imaju svoju zastupljenost u rukovodstvu NSRS i "ja to podržavam".   

Na današnjoj sjednici su imenovani generalni sekretar i zamjenik generalnog sekretara NSRS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Cenić: Gotovo svaki zakon u Republici Srpskoj je obesmišljen

Dodik ponovio svoju tvrdnju da nema dokaza da se desio genocid u Srebrenici

Raspravom o Srebrenici počela posebna sjednica NSRS

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'