Svijet     | 22.11.2022. 16:22 |

Predsjednik Gane: Nasilje u Sahelu moglo bi preplaviti zapadnu Afriku

FENA Internet

ACCRA, 22. novembra (FENA) - Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo upozorio je u utorak da divljajuća islamistička pobuna u regiji Sahel zapadne Afrike prijeti da preplavi kompletnu regiju.

Zapadnoafrički čelnici i evropski ministri okupili se u prijestolnici Gane Accri kako bi raspravljali o regionalnim rješenjima u borbi protiv pobune koja se širi dok se strani vojnici povlače iz Malija, gdje su militanti osvojili goleme površine teritorije.

Francuska, Danska i Obala Slonovače su među zemljama koje s okončale vojnu saradnju s Malijem u ovoj godini zbog saradnje vladajuće hunte s ruskim plaćenicima.

Mali, gdje zapadnoafrička pobuna uzela korijenje u 2012., u sporu je s regionalnim vladama, zapadnim silama i mirovnim snagama Ujedinjenih nacija otkako je vojna vlada preuzela vlast u puču izvedenom u augusut 2020. zbog neispunjenog obećanja da će sazvati izbore.

Njena saradnja s Rusijom i navodna kršenja ljudskih prava od vojske pojačali su napetosti.

Pojavile su se brige da će vojno povlačenje iz Malija stvoriti sigurnosni vakuum u regiji u kojoj su se grupe povezane s "Al Qaedom" i islamskom državom već ukorijenile među malijskim susjedima i ušle su u priobalne države južno od Sahela.

- Terorističke grupe danas, osnažene uspjesima u regiji, traže nove terene - izjavio je Akufo-Addo drugog dana sigurnosne konferencije Inicijativa Accre.

- Pogoršana situacija prijeti da preplavi kompletnu regiji zapadne Afrike - kazao je.

Napadi su se pojačali tokom protekle decenije uprkos naporima u borbi protiv pobune. U nasilju su ubijene hiljade ljudi i raseljeno je više od 2,7 miliona širom Sahela, sudeći po podacima UN-a, prenosi Reuters.

 

 

More

 

 

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Ostajem predsjednik RH, ostavku podnosim nakon izborne pobjede

Alexander Stubb preuzeo dužnost novog predsjednika Finske

Adis Halilović novi predsjednik KO SDA BPK Goražde

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli