Svijet     | 30.11.2022. 12:30 |

Zovko: Izvješće Europskog parlamenta poziva na provođenje izbornih reformi u BiH

FENA Saopćenje, Foto/ EPP

BRUXELLES, 30. studenoga (FENA) - Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je godišnje izvješće o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Ovim su izvješćem zastupnici u Europskom parlamentu ocijenili ulogu EU-a na međunarodnoj sceni i analizirali kako na angažman Unije utječe geopolitička situacija, poput ruskog rata protiv Ukrajine.

 

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko čestitala je zastupniku McAllisteru na njegovom usvojenom izvješću, navodeći da izvješće šalje važnu poruku institucijama EU-a i europskim partnerskim zemljama kako ići naprijed u ovim nestabilnim vremenima, priopćeno je iz EPP-a. 

Zovko se osobito osvrnula na jasan stav Europskog parlamenta o potrebi napretka u Bosni i Hercegovini, odnosno u dijelu u kojem se u izvješću pozdravlja preporuka Komisije, ali i spremnost Europskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

Poziva političke aktere u zemlji da pokažu predanost i poduzmu značajne korake prema članstvu u EU napredovanjem u osam koraka iz preporuke Komisije i značajnim unapređenjem 14 ključnih prioriteta i provedbom važnih reformi.

U izvješću se također poziva na provedbu izbornih reformi u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala Ustavom zajamčena načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, navodi se, uz ostalo, u priopćenju. 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Freedom House: Srbija djelomice slobodna zemlja, ozbiljan pad sloboda

Zovko: BiH treba slijediti primjer Crne Gore i hitno postići dogovor s Frontexom

Različite reakcije na izvješće EK o Crnoj Gori i kritike na stanje pravosuđa

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'