Bosna i Hercegovina     | 01.12.2022. 10:55 |

UN Women BiH u Mostaru organizira Info kutak o seksualnom nasilju

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

MOSTAR, 1. prosinca (FENA) - UN Women BiH od 24. studenoga do 9. prosinca, uz podršku Švedske te uz saradnju s partnerima, provodi kampanju "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" koja se ove godine fokusira na borbu protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja nad ženama i djevojčicama u BiH.

Pod motom #neznačine i #prepoznajidjeluj UN Women BiH u pet gradova organizira Info kutak, sigurnu zonu za razgovor o seksualnom nasilju i seksualnom uznemiravanju, najavili su organizatori.

U petak 2. i subotu, 3. prosinca Info kutak bit će postavljen u Mepas Mallu u Mostaru, gdje će od 12 do 18 sati građani i građanke imati priliku sa stručnjacima razgovarati o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja, a moći će ispuniti i online kviz koji propituje koliko su informirani o ovoj temi te prepoznaju li različite oblike seksualnog uznemiravanja.

Medijima će se u petak u 12 sati i 30 minuta obratiti Nađa Hasanović, projektna koordinatorica pri UN Women BiH i Tea Rebac, psihoterapeutkinja Udruženja "Žene u BiH".

Organizatori su podsjetili kako je prvi Info kutak bio održan u Banjoj Luci, dok će nakon Bihaća i Mostara biti postavljen još u Tuzli i Sarajevu.

Info kutke UN Women BiH organizira u partnerstvu s UNHCR-om, čije su partnerske organizacije Vaša Prava BiH i BHWI osigurale stručnjake koji će razgovarati sa zainteresiranim posjetiteljima.

Podaci prikupljeni na osnovu odgovora koje će građani davati na pitanja iz online kviza bit će analizirani i predstavljeni na završnom događaju kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" u Sarajevu, 9. prosinca.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

UN Women u BiH - Nesrazmjerna odgovornost za brigu i njegu izvor rodne nejednakosti

Počela kampanja organizacije UN Women BiH 'Hvala vam, heroine'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel