Magazin     | 02.12.2022. 09:12 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Internet, Foto/ Zorana Pavković

MOSTAR, 2. prosinca (FENA) -

- 1804. Izvršena svečana krunidba Napoleona za cara Francuza. Obavljeno je to u pariškoj katedrali Notre-Dame, u prisutnosti pape Pija VII. i nekoliko tisuća ljudi. 

- 1814. Umro Donatien Alphonse Francois, poznatiji kao Marquis de Sade, francuski aristokrata i književnik. U svoje vrijeme je bio poznat po seksualnim skandalima, a kasnije po opisima specifičnih seksualnih fantazija kao i mračnim stranama ljudske ličnosti.

- 1901. Američki pronalazač King Camp Gillette patentirao prvi nožić za brijanje s dvostrukom oštricom.

- 1907. Rođen Ismet Mujezinović, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih slikara. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i jedan je od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu, grupe Collegium Artisticum i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

- 1923. Rođena Maria Callas, operna pjevačica grčkoga podrijetla. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera.

- 1949. Službeno počeo s radom Univerzitet u Sarajevu, najveći i najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini. Do 1975. godine bio je jedini univerzitet u BiH te osnovni pokretač razvoja visokog obrazovanja i znanosti, značajno doprinoseći utemeljenju univerziteta u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru.

- 1956. Fidel Castro, s manjom grupom kubanskih revolucionara, iskrcao se na Kubu i počeo borbu koja je okončana rušenjem diktatorskog Batistinog režima.

- 1982. Barney Clark, zubar iz Seatlea, postao je prvi čovjek s ugrađenim umjetnim srcem kojeg mu je ugradio američki kirurg William de Vries. Clarku je život produžen za 112 dana. Preminuo je od komplikacija uzrokovanih implantatom.

- 2001. Najveća energetska kompanija u SAD-u, korporacija Enron, podnijela zamolbu njujorškom sudu za zaštitu od bankrota. To je bio najveći bankrot u povijesti SAD-a, a izazvao je veliki udar na financijskim tržištima širom svijeta.

- 2004. Umrla Alicia Markova, jedna od najslavnijih balerina dvadesetog stoljeća, koja je osnovala i vodila Engleski nacionalni balet.

- 2009. Umro Vjekoslav Šutej, međunarodno poznati hrvatski dirigent.

- 2009. Umro Aaron Schroeder, skladatelj i producent, koji je skladao više od 2000 pjesama. Napisao je sedamnaest pjesama za Elvisa Presleyja, uključujući pet koje su dospjele na prvo mjesto.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel