Ekonomija     | 06.12.2022. 17:37 |

Europe Group - Uposlenici dobili certifikate za završene premium kurseve na Turizam Academy (VIDEO)

FENA Aida Kovač, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Ceremonija dodjele certifikata uposlenicima “Europe Group” za završene premium kurseve na Turizam Academy održana je danas u Sarajevu.

Kako je navedeno, 15 zaposlenika završilo je 34 premium kursa, uključujući Arnelu Škoro koja je završila ukupno 19 obuka.

Oni su iskoristili priliku da kroz USAID-ov Program za razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) unaprijede svoje vještine u skladu sa svjetskim standardima i preporukama međunarodnih stručnjaka.

Zamjenik direktora Odjela za ekonomski razvoj USAID Misije u BiH Erol Mujanović je kazao da su polaznici kurseva radili na razvoju svoje karijere i danas su im dodijeljeni certifikati u okviru USAID Turizam online Akademije.

- Oni su dobili jedno prestižno međunarodno priznanje za rad i razvoj  karijere. Sama Akademija donosi više od 100 veoma kvalitetnih seminara. Radi sa dvije vodeće svjetske globalne platforme za oblast ugostiteljstva. Izuzeto je popularna, cijenjena i kvalitetna širom svijeta. To je nešto što je projekat USAID Turizam omogućio vrijednim uposlenicima - naveo je Mujanović.

Dodao je da je sve to moguće iz razloga što je grupacija "Hotel Europe" omogućila sve što treba da njeni zaposleni pohađaju ove kurseve. Kaže da je na taj način više od 35 premium kurseva polagano, koji obuhvataju veoma različit spektar zanimanja.

- Imamo i rekorderku u BiH po broju položenih kurseva. To je Arnela Škoro. Radi se o izuzetnom primjeru za koji se nadam da će i svi dugi hoteli pratiti - kazao je  Mujanović.

Po njegovim riječima, ovo je samo dio napora i ulaganja koje Vlada Sjedinjenih Američkih Država radi za razvoj ljudskog kapitala u sektoru turizma. Tu su još i brojne druge inicijative.

- Važno je situirati i staviti sve ove napore u globalni kontekst, kada se svi suočavamo s nedostatkom kvalifikovane radne snage, pogotovo u sektoru turizma. Mislimo da je pravi odgovor na taj izazov upravo razvoj i ulaganje u razvoj vještina - zaključio je Mujanović.

Izvršna direktorica Hotela Europe Berina Bajrović je iskazala zahvalnost USAID timu i njihovom projektu održivog razvoja turizma koji su pokrenuli.   

- Na samom početku sam im ukazala na nedostatak ulaganja u naše ljudske resurse i da nam je to od velike važnosti, da što više ulažemo u naše resurse i u naše uposlene. Oni su nam omogućili premium kurseve na Turizam Academy platformi - kazala je Bajrović.

Ističe kako im je Turizam Academy omogućila veliki izbor kurseva iz raznih oblasti - od kurseva za ugostiteljstvo, za računovodstvo, za neke menadžmentske vještine itd.

- Imamo kurseve za sve odjele i za sve uposlenike. Ovo nam je od velike važnosti, jer naši uposleni, ukoliko su dovoljno motivirani, u svoje slobodno vrijeme mogu naučiti nešto novo, uz veoma zanimljive sadržaje - kazala je Bajrović.

Napomenula je da su svi kursevi bazirani na video sadržajima i vrlo ih je zanimljivo pratiti. 

Posebno je izdvojila uposlenicu Holidaya Arnelu Škoro koja je oborila rekord u položenim kursevima.  

Menadžerica rezervacija Arnela Škoro, koja je završila 19 kurseva, zahvalila je USAID-u što im je omogućio pristup svim ovim platformama i kursevima.

Kaže da je sretna i ponosna zbog toga što je bila dio ovog projekta, te se nada da će nastaviti sarađivati i proširivati svoje znanje.

U junu ove godine projekat USAID Turizam putem platforme Turizam Academy poudio je više od 100 vrhunskih kurseva iz oblasti ugostiteljstva u partnerstvu s dvije vodeće globalne platforme za online učenje - Flow Hospitality Learning i Typsy. Ovi kursevi pokrivaju više od 100 različitih tema.

Preuzmite VIDEO

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rovčanin: Postoji snažna poveznica između organizacija civilnog društva i lokalnog razvoja (VIDEO)

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu