Regija     | 08.12.2022. 13:27 |

Vukovar: Otvorena 1. znanstveno-stručna konferencija o vučedolskoj kulturi

FENA Agencije, Foto/ Vlada HBŽ

VUKOVAR, 8. prosinca (FENA) - Prva međunarodna znanstveno-stručna konferencija o vučedolskoj kulturi počela je u četvrtak u Muzeju vučedolske kulture nedaleko Vukovara s ciljem predstavljanja rezultata dvadesetogodišnjih sustavnih istraživanja na tome arheološkom lokalitetu.

U radu konferencije koja se pod nazivom "Vučedol/kultura: ishodište i naslijeđe" održava u četvrtak i petak, sudjeluje 30 znanstvenika i arheologa iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije, među kojima je i hrvatski arheolog Aleksandar Durman koji je cijeli radni vijek posvetio istraživanju vučedolske kulture, otkrivši brojne vrijedne nalaze iz razdoblja te kulture od oko 3000 godina prije Krista, među kojima i posudu Orion, na lokalitetu u Vinkovcima, za koju je utvrđeno da predstavlja najstariji indoeuropski kalendar.

"Počeo sam prije 41 godine, a do sada smo možda istražili tek 12 posto lokaliteta", kazao je Aleksandar Durman dodavši da je Vučedol bio odgovor na egipatske piramide. "Vučedolska kultura koja je ovdje zasjala bila je najviša razina europske civilizacije prije 5000 godina i kada govorimo o Europi onda govorimo kako tamo negdje postoje piramide, a što smo mi? Pokazalo se, međutim, da je Vučedol iznad njih", kazao je Durman, prenosi Hina.

Po riječima ravnateljice Muzeja vučedolske kulture Mirele Hutinec, konferencija je i prilika za zahvalu i svim dosadašnjim istraživačima vučedolske kulture u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH i Crnoj Gori i ostalim prostorima obuhvaćenih vučedolskom kulturom.

Danijela Roksandić Vukadin s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekla je kako je prošlo gotovo 150 godina od prvih istraživanja na Vučedolu i konferencija je prilika da se pokažu stari, ali i najnoviji rezultati dosadašnjih istraživanja poput najnovijih nalaza s lokaliteta Kukuruzište Štrajn na kojem se kopalo zadnjih deset godina.

"Predstavit ćemo jako važan nalaz, grobnicu u kojoj smo otkrili čak 30 pokojnika. Do sada je na čitavoj kulturi nađeno tek dvadesetak grobova, a mi smo u jednoj grobnici našli trideset pokojnika", kazala je Roksandić Vukadin.

Organizatori konferencije su Muzej vučedolske kulture, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradski muzej Vukovar u kojem će se održati program predviđen za petak.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Po dvanaesti put Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar

Vukovar: Svi osumnjičeni za napad na maloljetnike u istražnom zatvoru

Vukovar: Pet uhićenih u sklopu istrage o napadu na maloljetnike

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu