Bosna i Hercegovina     | 10.12.2022. 13:21 |

Sudije i sutkinje iz cijelog regiona zajedno u borbi na jačanju rodne ravnopravnosti

FENA Saopćenje, Foto/ Aire centar

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, AIRE centar je predstavio i upoznao širu javnost s nedavno osnovanom Mrežom sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti u zemljama zapadnog Balkana (Gender Champions in Judiciary Network), koja će biti mjesto okupljanja eminentnih sudija i sutkinja iz regiona. 

Ovo je prva mreža koja okuplja predstavnike pravosudne zajednice iz regiona kako bi radili na unapređenju rodne ravnopravnosti.

Mreža će imati i svoju web-platformu (www.gcjnetwork.org) koja će okupljati stručnjake/stručnjakinje u ovoj oblasti, realizirati regionalne online programe obuke, te pružiti priliku za razmjenu stečenog znanja, vještina i iskustava njenih članova, saopćeno je iz AIRE centra.

Rad Mreže koordinira AIRE centar u saradnji s institucijama za obuku sudija iz regiona, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Primarna misija je da se formiranjem mreže sudija i sutkinja u zemljama zapadnog Balkana, angažiranih u borbi protiv rodnih stereotipa i predrasuda, podstiče unapređenje rodne ravnopravnosti putem prakse svih sudova na nacionalnom nivou, kao i regionalna saradnja u razvijanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti u pravosuđu.

Direktorica Programa za zapadni Balkan u AIRE centru Biljana Braithwaite je istakla da je u kontekstu zaštite ljudskih prava važno prepoznati koje grupe su najviše izložene kršenju ljudskih prava, ali i na koji način pravosudni sistemi mogu doprinijeti efikasnoj zaštiti tih prava.

- Bez obzira na zakonsku jednakost žena i muškaraca, žene u našem regionu su i dalje u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce u svim segmentima javnog i privatnog života. Izazovi s kojima se žene suočavaju su brojni, one su manje zaposlene, manje imovine posjeduju, što ih dovodi u nezavidan ekonomski položaj, a posebno ih pogađa izraženo i rasprostranjeno rodno zasnovano nasilje. Da bi žene u balkanskim društvima živjele život ne samo oslobođen straha već u punoj mjeri učestvovale u svim njegovim aspektima, neophodno je nasilje spriječiti i sankcionirati i ženama osigurati ostvarenje jednakog pristupa servisima i jednakosti u uživanju svih prava. Bez sudova koji u krajnjoj instanci osiguravaju da se zakoni sprovode ostajemo na nivou deklaracija. Zbog toga je važna poruka koju pravosuđe šalje uspostavljanjem ove mreže: Prepoznajemo važnost rodne ravnopravnosti i spremni smo dati svoj doprinos ostvarenju ljudskih prava i sloboda u regionu - poručila je Braithwaite.

Pokrovitelji Mreže su predsjednica Evropskog suda za ljudska prava Siofra O'Leary, bivši predsjednik Suda Robert Spano, te sudije i sutkinje iz regiona: Ivana Jelić, Mirjana Lazarova Trajkovska i Ledi Bianku.

- Rodna ravnopravnost je središnja tačka zaštite ljudskih prava, funkcioniranja demokratije i dobrog upravljanja, ali i poštovanja vladavine prava i promocije dobrobiti za sve. GCJ mreža je izuzetno važna na tom putu, u vašem regionu, ali i za Evropu u cjelini. Ponosna sam što sam jedna od pokroviteljica ove inicijative - poručila je predsjednica O'Leary.

Bivši predsjednik Suda Robert Spano je istakao da su sudije sastavni dio načina kako vidimo uređenje društvene stvarnosti.

- Da bi bili sposobni da se uspješno snalaze u složenim izazovima života, sudije moraju razumjeti osnovne strukture moći i obrasce ljudskog ponašanja koji daju život zakonu. Nastavak edukacije o pitanju kao što je rodna ravnopravnost je stoga važan dio pravosudne funkcije. Na kraju krajeva, rodna ravnopravnost je jedan od temelja svakog društva koje teži da bude istinska demokratija vođena vladavinom prava. Čast mi je da predsjedavam Odborom pokrovitelja Mreže. Moramo se po svaku cijenu boriti protiv svih oblika rodne diskriminacije, naročito protiv nasilja nad ženama - rekao je Spano.

Mrežu je osnovao AIRE centar u partnerstvu s pravosudnim akademijama i centrima za obuku sudija i tužilaca iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, koji su ovoj mreži pristupili u julu 2022. godine.

Direktorica Braithwaite je naglasila da će cilj zajedničkih aktivnosti biti razvijanje svijesti o prirodi i štetnim efektima rodnih stereotipa u društvima zapadnog Balkana, njihovim negativnim uticajima na sudske odluke i ulozi pravosuđa u rješavanju ovih pitanja.

- Mreža će osnažiti vještine, znanje i praksu sudija u vezi s rodnom ravnopravnosti i rodnim stereotipima. Zajedno moramo podsticati efikasnu implementaciju domaćih, evropskih i međunarodnih pravnih instrumenata koji se odnose na rodnu ravnopravnost, te omogućiti razmjenu znanja, vještina, iskustava i ideja u vezi s rodnom ravnopravnosti među sudijama i pravnim praktičarima širom regiona. I konačno, Mreža će biti oslonac unapređenju profesionalnog i ličnog razvoja žena sudija u regionu. Hvala svima koji su podržali ovu inicijativu. Iskoristimo Međunarodni dan ljudskih prava kao trenutak za pokretanje novog poglavlja u pravosuđu posvećenog borbi za rodnu ravnopravnost - zaključila je Braithwaite, saopćeno je iz AIRE centra. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

IGK poziva Tužilaštvo BiH da hitno obradi prijave podnesene protiv negatora genocida

Mahmutović: Svijet je suočen sa nevjerovatnim izazovima kad su ljudska prava u pitanju

Apel onima koji znaju - Progovorite gdje su posmrtni ostaci nestalih osoba

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel