Bosna i Hercegovina     | 10.12.2022. 16:19 |

Naša stranka će insistirati na principima za ulazak u vlast na državnom nivou (VIDEO)

FENA Hana Imamović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić izjavila je da će ta stranka učestvovati u pregovorima o formiranju vlasti na državnom, koji bi trebali početi sljedeće sedmice, ali da će imati svoje uvjete i principe na kojima će insistirati.

Kako je izjavila na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice Glavnog odbora Naše stranke, u skladu s tim da li će principi biti ispoštovani, odredit će se o učešću u formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer je za njih vrlo važno potpisivanje zajedničkog programa svih učesnika u vlasti.

Istakla je da žele, između ostalih, insistirati na principima koji se tiču ubrzanja procesa evropskih integracija BiH i opredijeljenosti svih subjekta u otvaranje pregovora nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Insistirat će i na principu osiguranja funkcionalnosti državnih institucija posebno onih koje su nosioci evropskih integracija, unapređenju izbornog procesa, njegovog integriteta i transparentnosti te ispunjavanje potrebnih uvjeta za povlačenje značajnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

- Ukoliko ovi principi budu ispoštovani i budu uvršteni u koalicioni program na osnovu toga ćemo se odrediti u učešću u Vijeću ministara BiH - pojasnila je Ćudić.

Najavila je da će se svi zvanični prijedlozi za kreiranje tog programa s ostalim partnerima, uključujući Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), razmatrati da li su u skladu s evropskim principima.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto kazao je danas da ta stranka želi ispuniti sva svoja obećanja, a jedno od njih je da se bez njih ne trebaju donositi odluke na bio kojem nivou vlasti posebno kada se govori o ubrzanju i odblokiraju EU puta.

Naglasio je da se za formiranje vlasti na federalnom nivou piše program o učešću u vlasti po prvi put zajedno s ostalim strankama Osmorke i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izražavajući nadu da će taj program biti nešto što će biti mjera uspjeha jedne vlade.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dopuna najave događaja: Press konferencija Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Naša stranka - Pozivamo sve političare u BiH da napuste retoriku podjela i raspirivanja mržnje

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine