Regija     | 13.12.2022. 12:25 |

Picula: Usvajanje izmjena zakona je prijetnja europskim ambicijama CG

FENA Danijela Perić Šilić, Foto:

PODGORICA/STRASBOURG, 13. prosinca (FENA) - Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik i stalni izvjestitelj za tu zemlju Tonino Picula priopćili su da su razočarani jučerašnjim neuspješnim pokušajem imenovanja sudaca Ustavnog suda i usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore.

Kako stoji u priopćenju, Bilčik i Picula su pozvali na brz politički dogovor kojim će završiti mandat vlade u tehničkom mandatu  bez ikakvih odgađanja te otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore.

“Razočarani smo što hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore nije uzeto u obzir tokom glasanja”, navodi se u priopćenju.

Oni smatraju da je izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore izravna prijetnja dugogodišnjim europskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava.

“Rezultati glasanja prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni kaos”,  navodi se priopćenju u kojem Picula i Bilčik pozivaju crnogorske političare da ispune očekivanja građana tako što će raditi na posvećenosti članstvu u EU.

Glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero smatra da političari u Crnoj Gori moraju žurno poduzeti radnje kako bi osigurali funkcioniranje Ustavnog suda i poništili izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

"Od vitalnog je značaja da svi u Crnoj Gori pokažu maksimalnu suzdržanost i uzdrže se od daljih provokativnih radnji", istaknula je Pisonero te dodala da se skupštinsko glasanje za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku protivi preporuci Venecijanske komisije.

Zbog usvajanja Zakona o predsjedniku otkazan je Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije i Crne Gore (POSP) u Strasbourgu, a kopredsjedavajući POSP-a Vladimir Bilčik otkazao današnji dolazak crnogorskog izaslanstva.

Izaslanstvo je pored Bilčika trebala predvoditi predsjednica crnogorske Skupštine Danijela Đurović, a tijekom susreta trebalo je biti riječi o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima između Europske unije i Crne Gore.

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) osnovan je u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

 

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Crna Gora: Državno tužiteljstvo formiralo predmet nakon intervjua bivšeg predsjednika Đukanovića

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'