Bosna i Hercegovina     | 20.12.2022. 14:52 |

Ni tri decenije od početka opsade Goražda, niko nije odgovarao za zločine u tom gradu

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 20. decembra (FENA) - Fondacija "Istina za Goražde“ organizirala je danas javnu tribinu o neprocesuiranju ratnih zločina počinjenih nad civilima tokom opsade Goražda u periodu 1992. do 1995. godine.

Na tribini povodom sedme godišnjice postojanja Fondacije, govorili su predstavnici Instituta za istraživanje ratnih zločina i međunarodnog prava iz Sarajeva. Naglašeno je da ni tri decenije od početka opsade Goražda, niko nije odgovarao za zločine nad civilima tog grada u kojem su počinjeni najmonstruozniji zločini.

- Civilno stanovništvo bilo je izloženo najgnusnijim zločinima, jer ovdje se nisu birali ciljevi. Broj ubijene djece i ubijenih civila govori o monstruoznosti i namjerama zločinaca. Postoji relevantna dokumentacija, naredbe tzv. Glavnog štaba VRS i brigada u toj strukturi u kojima se traži granatiranje civilnih ciljeva kao što su pijaca, džamija ili ratna bolnica na kojoj je bila zastava Crvenog križa. S namjerom se išlo da se civili dovedu u uvjete koji su nemogući za opstanak, a znamo da je to jedan od akata genocida - kazao je viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava doc. dr Ermin Kuka.

Za poraznu činjenicu da, uprkos svim razaranjima, dokazima, živim svjedocima, pa i dokumentaciji koja je dostavljena iz Haškog tribunala, niko od učesnika zločina nad stanovnicima nekadašnje "Zaštićene zone" UN-a nije odgovarao, odgovorno je domaće pravosuđe, rečeno je na tribini uz napomenu da je, umjesto procesuiranja, konstantno na djelu pokušaj revizije prošlosti.

-Danas je Goražde jedna od primarnih svojevrsnih meta za izjednačavanje i reletivizaciju svega što se desilo tokom perioda agresije. Kako drugačije objasniti procesuiranja tridesetak boraca ARBiH iz Goražda i niti jednog presuđenog pripadnika VRS za nemjerljivo masovnije i teže oblike zločina koji su činjeni, kao što sam rekao kontinuirano, sistematski i masovno - kazao je viši stručni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava dr. Muamer Džananović.

Dodao je da su pripadnici Istočno-bosanske operativne grupe (IBOG) do danas dobili više od 80 godina zatvora.

-Naravno da svi treba da odgovaraju za svoje zločine, ali ovo što se dešava je frustrirajuće, najblaže kazano. Podsjećam da su prve krivične prijave za zločine nad civilima u Goraždu podnijete protiv desetine lica kantonalnom Tužilaštvu u Goraždu već 1995. i 1996. godine godine, a tek posljednjih godina podignute su prve optužnice pred državnim Tužilaštvom - napomenuo je.

Mišljenja je da je Goražde i istina o opsadi i zločinima tema koja je sve manje interesantna javnosti, medijima i političkim predstavnicima, a posebno, kako je kazao, višim nivoima vlasti.

-S tim u vezi i moje izlaganje na ovoj tribini je u kontekstu konkretnih prijedloga lokalnoj vlasti šta da učine i kako da se odnose prema temi skupa, ali i prema kulturi pamćenja generalno. Sadašnjim i budućim generacijama moramo ostaviti istinu u naslijeđe - istakao je Džananović.

Iz Fondacije "Istina za Goražde" podsjetili su da su za zločine nad građanima Goražda optužena tek dva komandira jedinica – Branislav Lasica i Miroslav Milović

- Brane Petković, Lazar Mutlak i drugi slobodno žive u Srbiji, nastavlja se agonija i progon branilaca Goražda koji traje već  godinama. Ako se nastavi ovako historija će biti prekrojena, a žrtva će biti zločinac - upozorili su iz Fondacije “Istina za Goražde”.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'