Bosna i Hercegovina     | 21.12.2022. 13:28 |

Posjetama lokalnim zajednicama podići svijest o važnosti ciljeva održivog razvoja

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 21. decembra (FENA) - Federalni zavod za programiranje razvoja u saradnji sa Gradom Bihaćem i Savezom općina i gradova Federacije BiH organizirao je današnji sastanak, na kojem su predstavljene aktivnosti i politike koje se provode u realizaciji Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja.

Bosna i Hercegovina se inače kao članica Ujedinjenih nacija obavezala da će provoditi Agendu 2030, dokument kojim je utvrđeno 17 ciljeva i 169 podciljeva održivog razvoja. Većina njih se prvenstveno odnosi na društveni i ekonomski razvoj po principima održivosti.

-Mogu reći da smo sada u fazi lokalizacije cijelog procesa. Naše Vijeće kroz ove posjete lokalnim zajednicama pokušava da podigne svijest o važnosti ciljeva održivog razvoja, ali i provjeri samu implementaciju na terenu. Inače, brojna općinska i gradska, kantonalna i entitetska rukovodstva od ranije rade na ispunjavanju, provođenju tih ciljeva, a da se to uopšte ne pripisuje radu na implementaciji ciljeva održivog razvoja. Ti su ciljevi zaista sveobuhvatni i zadiru u svaki aspekt života sa tri osnovna stuba, a to su ekonomski, socijalni i ekološki - izjavio je predsjednik Vijeća za praćenje implementacije ciljeva održivog razvoja u BiH i ambasador u UN-u Miloš Prica.

Vijeće ministara, entitetske vlade i Vlada Distrikta Brčko usaglasile su način implementacije ovih ciljeva kroz unapređenje strateškog planiranja, odnosno kroz aplikaciju Ciljeva održivog razvoja u strateška dokumenta na svim nivoima vlasti u državi. Te aktivnosti rezultirale su izradom i usvajanjem Okvira za implementaciju ciljeva održivog razvoja u BiH 2021. godine.

-Bosna i Hercegovina je zemlja u razvoju, tako da imamo i sistemske probleme. Oni su s jedne strane političke prirode, na koje mi koji se bavimo razvojem ne možemo uticati, dok ti politički problemi nažalost itekako utiču na cjelokupan razvoj. S druge strane, imamo i ostale sistemske probleme poput nefunkcionalnog tržišta rada, te školskog sistema neprilagođenog tržištu i gomilu drugih problema koje ne možemo riješiti preko noći. Međutim, bez obzira na sve, napravljen je hvalevrijedan iskorak i mnogo je toga kvalitetno urađeno - kaže vršilac dužnosti direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja Nijaz Avdukić.

Vildana Zulić iz bihaćke gradske uprave potvrdila je ažurno ispunjavanje obaveza, naročito iz Zakona o razvojnom planiranju.

-Propisanom zakonskom dinamikom već smo usvojili sve dokumente, koji se prije svega odnose na smjernice i akcioni plan razvoja Grada Bihaća u naredne tri godine. Naravno, u toku je izrada i naših redovnih godišnjih planova razvoja grada - kazala je Zulić.

Današnjem sastanku u Bihaću prisustvovali su i predstavnici svih gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UN: Novo zeleno industrijsko doba može biti pomak prema ciljevima održivog razvoja

Počinje realizacija SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća u BiH

Osmanović-Sinanoglu: Veliki napredak BiH u ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja

Promo

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa