Regija     | 23.12.2022. 13:32 |

Crna Gora: Novi natječaj za sudce Ustavnog suda

FENA Agencije, Foto/ Zorana Pavković

PODGORICA, 23. prosinca (FENA) – Crnogorski Ustavni odbor danas je jednoglasno donio odluku o raspisivanju novog natječaja za izbor četiri sudca Ustavnog suda te zemlje.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić kazala je da je Ustavni odbor prethodne dvije godine raspisao u roku i učinkovito proveo pet natječaja za izbor sudaca Ustavnog suda.

"Odbor je sve svoje obaveze ispunjavao na vrijeme i u skladu s Ustavom, zakonom i Poslovnikom”" istaklnua je Kordić.

Zastupnik Liberalne partije Andrija Popović, podsjetio je da na temelju prethodnih pet poziva nitko nije izabran te dodao da je kod izbora sudaca "svaki dan kao godina" i da se mora maksimalno skraćivati rok.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović je rekao da se nada kako će konačno u Crnoj Gori proraditi svijest da se na tako važna mjesta biraju stručnjaci i profesionalci, a ne kandidati po stranačkom ključu.

Za sudca Ustavnog suda bira se osoba iz reda istaknutih pravnika, s najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Ustavni sud ima sedam sudaca koje bira Skupština Crne Gore na 12 godina, a trenutačno dužnost obnašaju samo tri sudca i više od tri mjeseca nema kvorum za odlučivanje.

Na posljednjem glasanju nitko o četiri predložena kandidata nije dobio potrebnu većinu, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

 

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Crna Gora domaćin Samita lidera zapadnog Balkana i Europske unije 16. svibnja u Kotoru

Spajić: Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici u Općoj skupštini UN-a

Majke Srebrenice zahvalile crnogorskom premijeru na potpori rezolucije UN-a

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine