Sport     | 02.01.2023. 10:42 |

Rezime 2022. - Zapaženi rezultati muške košarkaške reprezentacije BiH, košarkašice razočarale u Australiji

FENA Vanja Tolj, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 2. januara (FENA) - Muška seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u godini na izmaku ostvarila je zapažene rezultate na međunarodnoj sceni, dok su najbolje bh. košarkašice, nakon velikih uspjeha u 2021. razočarale u historijskom nastupu na Svjetskom prvenstvu.

Ženska košarkaška reprezentacija BiH ostvarila je najveći uspjeh u svojoj historiji plasmanom na SP u Australiji, nakon odličnih partija na Eurobasketu te kvalifikacijskog turnira u Japanu.

Tamo su izabranice selektora Gorana Loje kotirale dobro i važile za jednog od favorita takmičenja, u grupi sa Kinom, SAD-om, Portorikom, Južnom Korejom i Belgijom. Međutim, košarkašice BiH u potpunosti su podbacile, te gubile utakmice grupne faze s velikom razlikom, čak i protiv „na papiru“ slabijih protivnika kao što su Južna Koreja i Portoriko.

Veliki utjecaj na ovakve rezultate i najvjerovatnije lošu atmosferu u taboru bh. tima izazvala je teška finansijska situacija u Košarkaškom savezu BiH, zbog čega najbolje košarkašice BiH izvjestan vremenski period uopšte nisu znale da li će otputovati u Australiju, te kasni dolazak vidno umorne ponajbolje košarkašice BiH i svijeta Jonquel Jones, koja je na SP doputovala dan uoči prve utakmice, nakon teške WNBA sezone.

Takmičenje su okončale na posljednjem, 12. mjestu, međutim sam plasman na SP u Bosni i Hercegovini se opravdano procjenjuje kao ogroman uspjeh, te je ženska košarkaška reprezentacija BiH u izboru Olimpijskog komiteta BiH proglašena najboljom reprezentacijom. Učešće na SP-u selekciji BiH donijelo je bh. selekciji skok sa 24. na 14. mjesto FIBA rang liste.

Veliki udarac za ovu selekciju došao je nakon SP-a kada je Jones najavila da neće više igrati za našu zemlju, a sve se dogodilo uoči utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Njemačke i Belgije. Oslabljena i podmlađena reprezentacija BiH, bez Jones i još nekoliko dugogodišnjih reprezentativki koje su se oprostile od nacionalnog dresa, poražena je visokom razlikom u oba meča.

Pitanje je šta budućnost donosi za žensku košarku u BiH, pogotovo kada vidimo da se u ovoj sport skoro nikako ne ulaže. Odlazak iskusnih košarkašica je težak udarac za žensku košarku BiH, s obzirom da je fond mladih košarkašica u BiH siromašan jer ne postoji sistem ili plan razvoja ovog sporta na bilo kojem nivou. Mnogi klubovi u BiH ne žele imati ženske selekcije jer im se ne isplati plaćati trenere i dvoranu za ekipu sastavljenu od djevojčica, kojih često nema dovoljno za jedan takav projekt.

Muška seniorska košarkaška reprezentacija BiH nastupila je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, gdje je pružila odlične partije u teškoj grupi sa Slovenijom, Njemačkom, Francuskom, Litvanijom i Mađarskom.

Najbolji košarkaši BiH su uspjeli upisati pobjede protiv Mađara, ali i tada aktuelnih prvaka Evrope Slovenaca, što je jedna od najvećih pobjeda u historiji košakaške reprezentacije BiH. Bh. košarkaši ipak nisu imali snage da se suprotstave domaćinu Njemačkoj, moćnoj Francuskoj i na kraju u meču odluke Litvaniji, koja je na osnovu velikog iskustva i kvaliteta pobijedila BiH u meču za plasman u drugu fazu takmičenja.

Košarkaši BiH takmičenje su okončali na 18. mjestu, ali najvijači reprezentacije BiH nisu mogli biti nezadovoljni zalaganjem i ukupnim dojmom koji su na ovom takmičenju ostavili izabranici selektora Adisa Bećiragića. Tom dojmu u prilog ide i činjenica da je BiH na EP-u jedina selekcija koja nije uspjela proći u eliminacionu fazu turnira sa dvije pobjede u grupi.

Odlične partije ove bh. selekcije donijele su i nagrade njenim članovima. U izboru “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH za najboljeg sportistu ove godine izabran je košarkaš Real Madrida i reprezentativac BiH Džanan Musa, koji igra odličnu sezonu u španskom prvenstvu i Euroligi. Musa je redovno najbolji pojedinac Realovih utakmica, ali i selekcije BiH i sigurno je da ovaj još uvijek mladi košarkaš pred sobom ima bogatu karijeru.

Muška seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine napredovala je za dvije pozicije na posljednjoj FIBA rang listi i trenutno se nalazi na 35. mjestu, odnosno na 20. poziciji u Evropi.

Ipak, ono što bi svakog poznavaoca bh. košarke trebalo brinuti je da se u BiH rijetko daje šansa mladim košarkašima zbog čega ispaštaju svi reprezentativni nivoi Košarkaškog saveza BiH. S mladim košarkašima uglavnom rade nestručni treneri, koji uglavnom nisu upoznati sa sistemima rada u omladinskim kategorijama, zbog čega iz ovakvih škola košarke/klubova izlaze nedovršeni košarkaši s brojnim nedostacima zbog kojih uglavnom ne mogu napredovati u karijeri.

Izuzetak su mladići poput Džanana Muse ili Jusufa Nurkića, koji su od starta pokazivali izuzetan talenat i zavidne fizičke predispozicije u odnosu na svoje vršnjake. Podsjećanja radi, na osnovu ovakvih karakteristika Musa je 2015. godine predvodio kadetsku reprezentaciju BiH do titule prvaka Evrope u Litvaniji, a Nurkić mladu reprezentaciju do prvaka B – divizije i plasmana u evropsku A – diviziju.

Situaciji u bh. košarci ne idu u prilog ni loši međusobni odnosi unutar Saveza, što se moglo vidjeti u optužbama koje je putem medija iznijela tim menadžer ženske reprezentacije Razija Mujanović na račun generalnog sekretara Amera Čolana.

Očigledno je da u bh. košarci mnogo toga ne funkcioniše i da su na mnogim pozicijama pogrešni ljudi, ali teško je očekivati da će 2023. godina donijeti bitnije promjene s obzirom da je BiH zemlja bez mnogo sluha za sport ili čak vrhunske sportiste, koje uglavnom prepoznaju tek nakon što ostvare vrhunske rezultate na međunarodnoj sceni.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Festival 'Baščaršijske noći' uspješno priveden kraju  

Hadžibajrić: Uprkos 'maćehinskom' odnosu viših nivoa vlasti, 2021. bila uspješna

Lajčak za usvajanje ključnih reformi u BiH kao vraćanje na pravi put

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'