Svijet     | 04.01.2023. 19:01 |

Iran oslobodio glumicu Taraneh Alidoosti

FENA Internet, Foto/ Twitter

TEHERAN, 4. januara (FENA) - Iran je oslobodio uz kauciju vodeću glumicu Taraneh Alidoosti, javili su državni mediji u srijedu, nekoliko sedmica nakon što je privedena zbog kritikovanja gušenja antivladinih protesta koji mjesecima potresaju Islamsku Republiku Iran.

Najpoznatija po ulozi u filmu "Prodavač", koji je osvojio Oscara 2017., proreformska umjetnica Alidoosti podržala je proteste, uključujući objavljivanje svoje fotografije na Instagramu u novembru bez obaveznog pokrivanja glave hidžabom, i držanja transparenta s sa natpisom "Žena, život, sloboda" na kurdskom, popularnom, parolom u masovnim protestima.

Poluzvanična novinska agencija ILNA, pozivajući se na njenog advokata, javila je da je "Alidoosti, koja je uhapšena 17. decembra, oslobođena danas uz kauciju", ne navodeći detalje.

Njena fotografija, snimljena ispred zatvora Evin u Teheranu, naširoko se dijelila na društvenim mrežama.

Protesti, izazvani smrću mlade Kurdkinje Mahse Amini dok je bila u pritvoru moralne policije, predstavljali su jedan od najvećih izazova legitimitetu Islamske republike pod vlašću šiita od revolucije 1979. godine.

Od smrti Amini, demonstranti iz svih sfera života izašli su na ulice, pozivajući na pad klerikalnih vladara u zemlji, a žene su skidale i palile marame u iskazivanju bijesa širom zemlje.

Deseci iranskih glumica i umjetnica objavili su svoje fotografije bez obaveznog hidžaba, u znak solidarnosti s demonstracijama u kojima su žene imale vodeću ulogu.

Suočeni s najtežom krizom legitimiteta u posljednje četiri decenije, iranski klerikalni vladari optužili su koaliciju "anarhista, terorista i stranih neprijatelja" za orkestriranje protesta.

Islamska Republika je do sada pogubila dvije osobe uključene u masovne proteste. Iranska grupa za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj saopćila je da se najmanje 100 pritvorenih demonstranata suočava s mogućim smrtnim kaznama, prenosi Reuters.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu