Bosna i Hercegovina     | 05.01.2023. 16:21 |

Reisul-ulema Kavazović se sastao s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta Al-Isaom

FENA Saopćenje, Foto/ Foto: FENA/MINA

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas se u Meki sastao s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta (Rabita) prof. dr. Muhamedom Al-Isaom, sa kojim je razgovarao o institucionalnoj saradnji, međureligijskom dijalogu i suprotstavljanju islamofobiji.

Tema razgovora bila je i saradnja Rabite i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na promociji islamskog zajedništva.

Reisul-ulema je Al-Isaa informirao o aktivnostima Islamske zajednice, te naglasio odlučnost da se sačuva multikonfesionalni karakter BiH i duh međureligijskog dijaloga u svim državama u kojima djeluje IZ u BIH.

Al-Isa je izrazio zadovoljstvo što je reisul-ulema prihvatio članstvo u Vrhovnom vijeću Rabite i Akademiji islamskog prava (fikha), kao jednoj od najutjecajnijih akademija koje okupljaju islamske pravnike i alime u svijetu.

Također, dogovoreno je intenziviranje saradnje između Islamske zajednice u BiH i Rabite na različitim poljima od zajedničkog interesa, a reisul-ulema je generalnom sekretaru uputio poziv da posjeti Islamsku zajednicu u BiH.

Sastanku, u sjedištu Rabite, prisustvovala je delegacija Rijaseta IZ u BiH, saradnici generalnog sekretara, direktor Regionalnog ureda Rabite u BiH Abdullah el-Qari, kao i ambasador BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić, javlja MINA.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena Međunarodna konferencija 'Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot'

Za početak nove 1445.hidžretske godine Kaba zaodjenuta novim ogrtačem od svile i zlata

Hodočasnici iz BiH obavili umru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru