Svijet     | 11.01.2023. 12:27 |

Na Hadž Expo 2023 razgovori o modernim tehnologijama u provođenju hadža i umre

FENA Internet, Foto/ SPA

DŽEDA, 11. januara (FENA) - Učesnici sesije o "digitalnim rješenjima i telekomunikacionim tehnologijama u služenju hodočasnicima", organizovanoj u okviru "Hadž Expo 2023", razgovarali su o naporima Saudijske Arabije da omogući i podrži sektore koji rade u sezoni hadža, kroz osiguravanje naprednog sistema digitalnih rješenja i telekomunikacijskih tehnologija i ažurnih podataka za opsluživanje sektora hadža i umre s ciljem pružanja najvišeg kvaliteta usluga kako bi se hodočasnicima omogućilo da svoje obrede obavljaju nesmetano i lako, javlja saudijska agencija SPA.

Na sjednici, koju je moderirao pomoćnik zamjenika ministra za planiranje i digitalnu transformaciju Abdulaziz Al-Mathami, razgovarano je o naporima Kraljevine u digitalnoj transformaciji tokom pandemije COVID-19 i aktiviranju daljinskog rada i tehnologija učenja, kao i novim tehnologijama za olakšavanje hodočašća, uključujući tehnologiju interneta, umjetnu inteligenciju, proširenu stvarnost, metaverzum i dronove.

Na sjednici je bilo riječi i o naporima ministarstva i relevantnih sektora u pružanju usluga hodočasnicima i učesnicima umre, kao i važnosti digitalnih rješenja u ubrzavanju realizacije cilja Kraljevine da do 2030. godine primi 30 miliona učesnika umre.

Učesnici sesije su također naglasili da će tehnologije umjetne inteligencije biti od nemjerljive pomoći hodočasnicima, počevši od izvođenja rituala do napuštanja Svetih mjesta i Kraljevine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Bin Salman: Neophodan dijalog između Indije i Pakistana

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel