Svijet     | 16.01.2023. 18:49 |

Boris Johnson piše memoare o vremenu provedenom u Downing Streetu

FENA Internet, Foto/ EPA

LONDON, 16, januara (FENA) - Bivši britanski premijer Boris Jonson sklopio je dogovor s izdavačkom kućom Harper Collins da napiše memoare koji će obuhvatiti njegovu ulogu u središtu jednog od najdramatičnijih perioda u novijoj britanskoj istoriji.

Johnson je podnio ostavku na mjesto premijera početkom septembra nakon što su njegovi ministri masovno podnijeli ostavke zbog niza skandala, uključujući zabave u sjedištu vlade kada je ostatak Britanije bio pod strogim lockdownom tokom pandemije COVID-19.

Harper Collins je u ponedjeljak saopćio da je Johnson potpisao ugovor, ali nije pružio nikakve detalje o tome koliko će biti plaćen niti kada će knjiga biti objavljena.

Johnsonovo vrijeme na funkciji pokrivalo je odlazak Britanije iz Europske unije, pandemiju COVID-19 i naknadna otkrića o zabavama koje su prekršile pravila karantina u vladinim zgradama, te početni odgovor Britanije na rusku invaziju na Ukrajinu.

Arabella Pike, direktorica izdavaštva u Harper Collins, koja je stekla prava na knjigu, nazvala ju je "memoarima kakvih nema".

- Radujem se radu s Borisom Johnsonom dok piše svoj izvještaj o svom vremenu na funkciji tokom nekih od najznačajnijih dešsvanja kroz koje je Ujedinjeno Kraljevstvo prošlo u posljednje vrijeme - rekla je ona.

Otkako je napustio funkciju, Johnson je zaradio više od milion funti za četiri govora, uključujući i one za osiguravajuće kompanije i investitore.

Od Johnsona, čija je živopisnost već dugo vremena jedno od njegovih obilježja, očekuje se da nastavi svoju spisateljsku karijeru i pridruži se govorničkom krugu nakon što je napustio funkciju.

Njegove prethodne knjige uključuju biografiju njegovog heroja i britanskog ratnog vođe Winstona Churchilla, a pristao je da napiše knjigu o Williamu Shakespeareu prije nego što je postao premijer.

U oktobru je Johnson odustao od pokušaja da povrati poziciju koju je izgubio samo nekoliko sedmica prije nego što je njegova nasljednica Liz Truss i sama zbačana s premijerske pozicije.

Nakon povratka u zemlju sa odmora na Karibima, Johnson je izjavio kako ne vjeruje da bi mogao ujediniti poslanike Konzervativne stranke, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Memoari Alekseja Navaljnog 'Patriot' izlaze iz štampe 22. oktobra u Sjedinjenim Državama

Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Memoari princa Harryja stigli u V.B.Z.- ove knjižare

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu