Bosna i Hercegovina     | 26.01.2023. 13:41 |

Helez i Murphy: Opredijeljenost Vlade SAD-a da nastavi s podrškom bh. odbrambenim institucijama

FENA Saopćenje, Foto/ Ured za odnose s javnošcu MO BiH

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Novoimenovani ministar odbrane BiH Zukan Helez i zamjenici Slaven Galić i Aleksandar Goganović razgovarali su danas s  američkim  ambasadorom u BiH Michaelom J. Murphyjem, koji im je čestitao imenovanja na nove funkcije, uz želju za uspjeh u budućem radu.

 

Helez se zahvalio Marphyju na odluci da upravo Ministarstvo odbrane BiH bude prvo ministarstvo novog saziva Vijeća ministara BiH koje će posjetiti, te da je to još jedan znak opredijeljenosti Vlade SAD-a da nastavi s podrškom odbrambenim institucijama naše zemlje, ali i Bosni i Hercegovini u cjelini, saopćeno je iz ministarstva odbrane BiH. 

Tokom sastanka naglašen je značaj snažnog partnerstva i podrške SAD-a Bosni i Hercegovini, a što je potvrda opredijeljenosti u procesu kontinuiranog osnaživanja mira i stabilnosti u našoj zemlji, ali i u široj regiji.

Helez je naglasio potrebu daljnjeg jačanja  saradnje i veza BiH i SAD-a u oblasti odbrane, kao i nastavak reformskih procesa, ali i odlučne saradnje u procesu priključenja NATO-u i Evropskoj uniji.

Murphy se zahvalio Helezu i njegovim zamjenicima na izdvojenom vremenu i prilici za razgovor, pohvalio odbrambenu reformu u Bosni i Hercegovini, koju je Vlada SAD-a snažno podržavala i obećao još snažniju podršku tom resoru u narednom periodu.

Istakao je da je vrlo važno osigurati sve potrebne uslove kako bi se zadržala i unaprijedila operativna sposobnost Oružanih snaga BiH, dodatno ojačali kapaciteti ove strukture, kako bi mogli i u budućnosti nastaviti sa izvršenjem svoje misije i zadataka, kako u zemlji tako i na međunarodnom planu.

Murphy je kazao da se pred novi menadžment postavljaju novi izazovi, ali da je uvjeren da će zajedničkim radom i naporima i uz podršku partnera i prijatelja uspješno realizirati ono što  su strateški ciljevi te institucije, ali i države Bosne i Hercegovine.

Zamjenici ministra Slaven Galić i Aleksandar Goganović su također, zahvalili ambasadoru Murphyju na posjeti i kazali da je od izuzetnog značaja podrška koju on i njegova vlada pružaju ovom ministarstvu i Bosni i Hercegovini u cjelini.

Iskazali su opredjeljenje za nastavak i unapređenje saradnje u oblasti odbrane uz očekivan zajednički i predan rad za unapređenje ovog resora.

U pratnji ambasadora Murphija bila je i politička savjetnica u Ambasadi SAD-a u BiH Dianna Paleqin i odbrambeni ataše ove zemlje brigadir Eric R. Adams.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez prisustvovao Godišnjoj analizi protivminskih akcija OSBiH na lokalitetu Štrbački buk

Helez sa ambasadorom Sultanata Omana - Jačati bilateralne odnose u području odbrane

Helez u Turskoj - Republika Turska će još snažnije podržavati Oružane snage BiH

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli