Stranačke aktivnosti     | 31.01.2023. 15:33 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Ukidanje akciza na gorivo je zdravorazuman potez koji će PDP podržati i sada, kao što je podržao i u martu prišle godine, u vrijeme najvećeg divljanja cijena i kada je ovaj vid podrške bio najpotrebniji i narodu i privredi, čime je gorivo moglo i tada pojeftiniti do 50 feninga po litru. To je usvojio Predstavnički dom, ali da budem potpuno konkretan i da podsjetim javnost da je jedna politička stranka i ovdje u Predstavničkom domu bila protiv ukidanja akciza i da je, zahvaljujući svoja četiri delegata to zaustavila u Domu naroda, a to je SNSD – rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik u PD PS BiH tokom današnjeg parlamentarnog zasjedanja.

Borenović je istakao da je SNSD proveo „proceduralnu vratolomiju“ da akcize ne bi bile ukinute i podsjetio predlagača Prijedloga zakona o izmjenama zakona o akcizama, SDP-ovog Sašu Magazinovića, šta znači kada ta stranka ima četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i koliko je štetno isporučivati im taj potpuni mehanizam parlamentarne kontrole.

- Tada se, kada su sve zemlje u okruženju ukidale akcize da bi olakšale svojim građanima i privredi, kada smo i mi namjeravali to da uradimo, namjerno ušlo u te „vratolomije“ da bi se odugovlačilo ukidanje akciza. Danas, skoro godinu dana kasnije, ponovo raspravljamo o istom pitanju. Ne sumnjam da će ovaj prijedlog biti izglasan u Predstavničkom domu, ali ćemo vrlo brzo da vidimo kako će glasati četiri SNSD-ova delegata u Domu naroda i da li će po treći, četvrti, peti put, opet pasti maske – istakao je Borenović.

Borenović kaže da je vrijeme da se prestane generalizovati i da se svi prestanu praviti kao da se nešto dešava na Marsu, a ne u Parlamentu:

- U dvije sale u ovoj zgradi se odlučuje o ovom pitanju i tu će se vidjeti ko je za, a ko protiv toga da se ukinu akcize, olakša život ljudima i napaćenoj privredi u ovoj zemlji. U ove dvije sale se o tome odlučivalo i prije skoro godinu dana i protiv je bio samo SNSD. U narednih nekoliko dana ćemo vidjeti da li su promijenili stav. Ja znam da neće, ali volio bih da me demantuju – poručio je Borenović.

Rekao je da više ne može da sluša predstavnike raznih udruženja koji generalizuju i kažu da je Parlament kriv što akcize još nisu ukinute.

- Hajde da kažemo ko je, imenom i prezimenom, kriv, ko se neodgovorno ponaša, ko zaustavlja ukidanje akciza. Ovo pitanje je nadstranačko, nadentitetsko, nadnarodno, jer se tiče i Srbina i Bošnjaka i Hrvata i Jevreja i Roma i svakoga ko živi u ovoj zemlji. Ovo je pitanje i Republike Srpske i FBiH i za mene su licemjerni odgovori Vlada Republike Srpske i FBiH da oni kao nemaju ništa protiv ukidanja akciza, a one se ne ukidaju zahvaljujući predstavnicima iste stranke. Vrlo brzo ćemo dobiti odgovor kako će postupati spram nečega što je obaveza i dug prema narodu i privredi. Nema niti jedan razlog da se akcize ne ukinu, posebno ako uzmemo u obzir koliko je na osnovu rasta cijena i sredstava prikupljenih na osnovu PDV-a zagrabljeno u budžete, a radi se o preko milijardu KM u prošloj godini. Mi ćemo podržati ukidanje akciza, ali sa velikom pažnjom ćemo pratiti ko neće, ko će glasati protiv, ko će razvlačiti, a posebno ćemo pratiti ponašanje delegata u Domu naroda – poručio je Borenović.

Informativna služba PDP-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Snage naroda

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost SDA

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel