Kultura     | 03.03.2023. 13:26 |

Kleflin: 'Orfej u podzemlju' govori da se konvencionalne stvari trebaju neprekidno rušiti (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović,

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Komična opereta u dva čina "Orfej u podzemlju" kompozitora Jacquesa Offenbacha, u režiji gošće iz Zagreba Nine Kleflin, premijerno će biti izvedena u petak, 10. marta u Narodnom pozorištu Sarajevo, što će biti nakon 33 godine ponovna postavka tog djela na sceni ove pozorišne kuće.

Kleflin je u izjavi za Fenu kazala da joj je drago što ima priliku raditi "Orfeja" u Narodnom pozorištu u Sarajevu, navodeći da je riječ o djelu koje poznaje te da ga je već postavljala na sceni HNK Osijek.

- Svaka predstava je priča za sebe i naravno ovaj "Orfej" je posve drugačiji od onog koji sam radila u Osijeku. Prije svega zato što se svaka predstava kreira prema ljudima koji ju izvode, prema glavnim protagonistima. A ovdje sam izuzetno sretna sa stvarno dobrim pjevačima koji su ujedno izvrsni glumci a ovdje ima puno glumačkih zadataka - kazala je.

Po njenoj ocjeni "Orfej u podzemlju" jedna je vesela buffa opera (vrsta komične opere) koja govori o izazovima, životu, radostima...

- Govori o tome da se konvencionalne stvari trebaju neprekidno rušiti. Konačno Offenbach je i napisao tu  operu zato što mu je dosadilo klasicističko kazalište i htio je napraviti nešto hrabro i otkačeno i veselo i lijepo. Nadam se da ćemo biti na tragu autora i donijeti publici eksplozivnu vožnju - kazala je rediteljica Kleflin.

Ona je istaknula da je sarajevski ansambl izuzetno spreman, a zadovoljna je i sa horom istakavši da sjajno pjevaju a ujedno su spremni i na razne scenske zadatke.

- Vidjeće ih publika u jednoj netipičnoj za hor situaciji, gdje imaju puno plesa, glume i stvarno su sjajni, da ne govorim o protogonistima. Oni su ovo iznijeli i ova predstava pripada njima - podvukla je u razgovoru za Fenu rediteljica operete "Orfej u podzemlju" Nina Kleflin.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar.

U naslovnim ulogama pojavit će se Aida Čorbadžić/Tamara Štrelov Tabulov u liku Euridike, Amir Saračević igrat će Orfeja, Jasmin Bašić je u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će utjeloviti lik Plutona.

Ostatak podjele čine Amila Ravkić/Adelisa Saračević, Melisa Hajrulahović Tomić, Hana Salihović, glumica dramskog ansambla Emina Muftić, Dejan Kajević/Josip Katavić, Katarina Kikić Marić, Majo Marilović, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Dajana Segvić, Dragana Glumac, Alen Lemešević i Alen Mustafić.

Koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografska rješenja uradila je Vanja Ciraj Džudža, a adaptaciju libreta Adnan Lugonić.

"Orfej u podzemlju" burleskna je opera Jacquesa Offenbacha u dva čina nastala u suradnji s libretistima Hector-Jonathanom Crémieuxom i Ludovicom Halevyjem. Duhovita parodija na mit o Orfeju i Euridiki najbolji je primjer njegovog aktivnog stvaralačkog odnosa prema sredini i moralu društva svoga vremena ne štedeći nikoga, ni vladare ni sirotinju.

Jacques Offenbach rođen je u Kölnu, a život i radni vijek proveo je u Parizu gdje je i umro. Komponovao je više od 100 djela vedrog scenskog karaktera. U mnogim svojim operetama parodirao je antiku – prema modi onog vremena – ali trajan spomen u glazbenoj povijesti zadobio je svojom operom "Hoffmannove priče" te operetama "Orfej u podzemlju", "Pariški život", "Lijepa Helena", "Vojvotkinja od Gerolsteina". Osnivač je francuske operete, u koju je uveo život i ritam.

"Orfej u podzemlju" kao djelo koje obiluje lako pamtljivim hitovima i brzim, veselim melodijama, veže se i za čuveni pakleni ples (gallop infernal) koji je postao poznat kao Can Can.

Preuzmite VIDEO

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Idiot' predstava o sukobu generacija, ali i dobroti čovjeka

NPS - Dramska predstava 'Umjetnik u gladovanju 'na Maloj sceni 'Stolaboratorija'

Premijera baleta 'Uspavana ljepotica' P.I. Čajkovskog 23. aprila u NPS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu