Bosna i Hercegovina     | 26.04.2023. 13:30 |

U Mostaru obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

FENA Mladenka Krilic, Foto: Emanuel Soča

MOSTAR, 26. travnja (FENA) – Na obilježavanju Svjetskoga dana intelektualnoga vlasništva u Mostaru, u organizaciji Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, okupili su se vodeći stručnjaci iz područja intelektualnog vlasništva, znanstvenici, istraživači, pravni stručnjaci i predstavnici različitih industrija koji se bave tom temom.

 

Sudionici panela ovom su prigodom imali priliku upoznati se s najnovijim temama i izazovima iz oblasti preddijagnostike intelektualnog vlasništva.

Govoreći o usluzi preddijagnostike, vođa tim projekta EU podrške prava intelektualnog vlasništva u BiH Miodrag Marković kazao je kako je riječ o novoj usluzi koji će Institut za intelektualno vlasništvo ubuduće pružati.

- Preddijagnostika predstavlja jednu vrstu analize, besplatne, koju će obučeni iz Instituta vršiti po zahtjevu, uz očuvanju svih tajnosti, zainteresiranih pravnih i fizičkih osoba koji se misle ozbiljnije baviti ekonomskim poslovanjem. Njome će se ukazati na potencijalne koristi i mogućnosti zaštite određenih inovativnih elemenata u proizvodnji ili pružanju usluga, ali i na potencijalne probleme ukoliko se ne poštuju tuđa prava intelektualnog vlasništva - pojasnio je Marković.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se svake godine 26. travnja, a obilježavanje tog dana prilika je da se javnost upozna kako intelektualno vlasništvo utječe na stvaranje prihoda, otvaranje novih radnih mjesta i na koji način se vlastite ideje mogu pretvoriti u vrijedan proizvod ili uslugu.

Po riječima direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josipa Merdže, Institut redovito koristi tu prigodu kako bi javnost upoznao s konceptom intelektualnog vlasništva, pogotovo u vrijeme digitalnih tehnologija.

Kako je kazao, jedan od ciljeva je i harmonizacija svih zakona u BiH koji se dotiču intelektualnog vlasništva i usuglašavanje s europskim normama kako bi BiH bila što spremnija na tom polju u procesu pristupanja članstvu EU.

On je podsjetio da će uskoro nacrti svih osam zakona o intelektualnom vlasništvu u BiH biti otvoreni za javnu raspravu.

Inače, današnja konferencija organizirana je u sklopu projekta "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva", koji Europska unija financira s 1,8 milijuna eura za unaprjeđenje sistema zaštite intelektualnog vlasništva u BiH u skladu sa standardima EU.

U središtu ovogodišnje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva je tema "Žena i intelektualno vlasništvo: Unapređenje inovacija i kreativnosti", a naglasak je na inovacije i kreativnost žena, pa su ovom prigodom dodijeljene i godišnje nagrade Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Dobitnice nagrade su Karla Kevo iz Stoca, koja je spomenutu temu tekstualno prikazala u pjesmi naslova "Žena ženi", prikazujući vrijednost žene u društvu te njezinu inovativnost i kreativnost, zatim Sara Čilić iz Međugorja koja je napravila seriju slika na temu "Žena kao spona božanskog i ovozemaljskog“ te Berina Ibrić iz Zavodivića.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Institut u Mostaru obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Delegacija EU u BiH - Nastaviti usklađivanje sa standardima EU o autorskim pravima

Autorska prava u BiH –Povećati nivo zaštite autora i harmonizirati zakonodavstvo sa EU

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'