Bosna i Hercegovina     | 30.04.2023. 15:05 |

Ramić: Jedina poveznica između RS i Kosova su zločini za koje je odgovoran Dačićev šef Slobodan Milošević

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Pokušaji Ivice Dačića da poveže status Kosova i bosanskohercegovačkog entiteta RS pokazuju da zvaničnici Republike Srbije ne poštuju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i da u zastupanju takvih svojih stavova ne raspolažu bilo kakvim argumentima koji bi im dali smisao, izjavio je Edin Ramić, potpredsjednik SDA i zastupnik u Parlamentu BiH.

-Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jeste namjera velikosrpske politike da oba prostora etnički očisti od nesrpskog stanovništva, te da su i na Kosovu i prostoru današnjeg entiteta RS počinjeni stravični ratni zločini za koje je odgovorna ista strana, ona koju je 90-ih predvodio Dačićev šef Slobodan Milošević.

Kosovo je bilo autonomna pokrajina još u vremenu Jugoslavije, dok je RS samo entitet u Bosni i Hercegovini nastao potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kosovo funkcioniše samostalno, bez obzira na nepriznavanje statusa države od strane Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je entitet RS ekonomski ovisan prostor unutar Bosne i Hercegovine koji se sve više demografski prazni i koji kao takav, sa političkim rukovodstvom kakvo ima, postaje teret čak i Republici Srbiji, bez obzira što ga zvanični Beograd koristi kao monetu u rješavanju statusa Kosova ili alat za prijetnje destabilizacijom regiona.

Pokušaji pravljenja paralela i izjednačavanja statusa ne samo da su neutemeljeni i besmisleni već pokazuju da Dačić i njegovi istomišljenici ne odustaju od ideja koje su u posljednjoj deceniji prošlog vijeka nastojali realizovati oružjem.

Kako će se Bosna i Hercegovina odnositi prema Kosovu, isključivo je pitanje državnih institucija zaduženih za vođenje vanjske politike. U tome ćemo slijediti politiku Evropske unije, bez obzira na spremnost nekih „novih pregovarača“ na drugačiji pristup ili jalove prijetnje političara poput Dačića, naveo je Ramić u saopćenju za javnost.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Dačić: Niko nema pravo dijeliti lekcije Srbiji kakvu će vanjsku politiku voditi

Dačić: Srbija se nije pridružila Krimskoj platformi

Savez logoraša u BiH pozvao Dačića da mu pokažu koncentracione logore i grobnice na području Prijedora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu