Kultura     | 15.05.2023. 12:23 |

Ovogodišnje izdanje Mostarske liske otvara predstava 'Psi(hopate)' (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic, Foto: Branka Soldo

MOSTAR, 15. svibnja (FENA) –  Na ovogodišnjem 20. izdanju Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", publika će imati priliku pogledati sedam predstava komedijskoga žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.  

 

Svečano otvaranje festivala bit će upriličeno u petak, 19. svibnja premijernom izvedbom predstave "Psi(hopate)", prema motivima teksta Eve Kamčevske "Ostani uspravan i hodaj graciozno", u režiji Zorana Rakočevića, a nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar (NPM).

- To je zanimljiv komad koji smo radili u neobičnom, estetiziranom maniru, kada govorimo o stilu i žanru predstave te vizualnom identitetu s jedne strane, i s druge strane to je tekst koji nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti. Otuđenje ljudi jednih od drugih zašto okrivljujemo globalni sustav, neoliberalni potrošački kapitalizam, ritam koji nam je nametnula trka za novcem i moći, koji se krije, a uništio nam je ono najvrijednije, a to je jaka srednja klasa (…) - istaknuo je u osvrtu predstave njezin režiser Zoran Rakočević na tiskovnoj konferenciji upriličenoj u Mostaru povodom festivala komedije.

Kako je kazao, moglo bi se reći da je to "farsa o čovjeku koji želi da se otrijezni od diktata potrošačke ideologije i sveukupnog šunda koji nam se uvukao u logiku poimanja stvarnosti".

- Glavni junak Goce, kojeg igra prvak drame NPM Saša Oručević, prolazi kroz apsurdostičku metamorfozu u kojoj sistem, odnosno sistem mišljenja, vidi državni puč - pojašnjava Rakočević.

Dramaturgiju potpisuje Emina Kovačević, scenografiju i kostimografiju Armin Ćosić, a muzički aranžman Atilla Aksoj.

U predstavi igraju:Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj k.g. i Lejla Pajić k.g.

Od pristiglih 40-ak prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije za ovogodišnje 20. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" selektirano je sedam pozorišnih predstava komedijskog žanra.

Selektor ovogodišnje "Mostarske liske" odlučio se da osnovni kriterij bude "pozorišnost" ponuđenih predstava.

- Kazališna predstava, namjerni je pleonazam koji upućuje na ono što našem teatru generalno, a komediji naročito, sve više fali. Radi se o sveukupnosti elemenata koji čine pozorišnu predstavu organskom cjelinom - kazao je uz ostalo selektor festivala Kemal Bašić.

 Prema programu festivala, za javnost je već u subotu, 20. svibnja, na rasporedu predstava "Tri dana ili uspon i pad gospodina B.", autora Romana Sikora, u režiji Tanje Miletić – Oručević. Predstavu igra ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Zatim, u nedjelju, 21. svibnja, na repertoaru je predstava "Djelidba", Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

U ponedjeljak, 22. svibnja, gledamo predstavu "Zid", autorice Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michel Jalžečića, a koju igra ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Utorak, 23. svibnja, rezerviran je za izvedbu predstave "Tko je ovdje lud", autora D.R. Sandersona, u režiji Marka Torjanca, a koju izvodi ansambl Kazališta Planet Art iz Zagreba.

Šeste večeri festivala, srijeda, 24. svibnja, publika će uživati u izvedbi predstave "Covid ljubav" po motivima teksta "Neobična pošiljka“ Luke Đakomocija, u režiji Željka Kasapa, a nastale u produkciji Pozorišta "Prijedor".

Posljednjeg dana natjecateljskoga dijela festivala, u četvrtak, 25.svibnja na rasporedu je predstava "Terapija", autorski projekat po motivima teksta "Više od terapije" Kristofera Duranga, u režiji Olje Đorđević, a koju igra ansambl Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada najboljima bit će upriličeno u petak, 26. svibnja uz nastup Filmmusicorkestar iz Zagreba.

Direktor NPM-a Emir Spahić se ovom prigodom zahvalio češkoj neprofitnoj organizaciji People in Need Bosnia and Herzegovina u okviru projekta  Mostar - Prostori koji pokreću, a koja je investirala značajna sredstva u NPM i time, kako je ocijenio, unaprijedila kvalitetu rada u pozorištu.

Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 10 KM.

Preuzmite VIDEO

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ovogodišnja 'Mostarska liska' ljubiteljima komedije nudi sedam vrhunskih predstava

Predstava 'Psi(hopate)' otvara ovogodišnju 'Mostarsku lisku'

Festival komedije 'Mostarska liska 2020' od 10. do 16. aprila

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli