Ekonomija     | 16.05.2023. 10:33 |

Nastavlja se sufinansiranje novih priključaka stambenih objekata na gasnu mrežu u KS

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Poboljšanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, te stimulisanje građana da koriste prirodni gas kao okolinski najprihvatljiviji energent, glavni je cilj projekta izgradnje novih priključaka stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu koji će biti nastavljen i u ovoj godini.

Projekt sufinansira Ministarsto komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a realizira KJKP Sarajevogas d.o.o Sarajevo,  vodeći se strateškim opredjeljenjem preduzeća i nastojanjima da se u Kantonu Sarajevo smanji koncentracija zagađujućih materija u zraku. U Budžetu Kantona Sarajevo za tu namjenu planirano je 200.000 KM.

Za razliku od prethodnih, ove godine uvećana su sredstva tako da je planiran iznos od 1.200 KM  po stambenoj jedinici (bez PDV-a). Troškovi koji idu na teret ministarstva uključuju materijal i radove potrebne za izgradnju priključka, te nabavku i ugradnju regulaciono-mjernog seta. Iznos troškova koji prelazi 1.200 KM, korisnik sufinasiranja uplaćuje iz vlastitih sredstava.

Planirana je izgradnja novih priključaka za gas za individualne objekte, stambene jedinice u objektima kolektivnog stanovanja s postojećim, ali i gdje ne postoji priključak za gas.

Javni poziv za izbor korisnika sufinansiranja troškova izgradnje novih priključaka stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu otvoren je do 27. juna 2023. Sadržaj javnog poziva dostupan je na web stranici Sarajevogasa i Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Na javni poziv mogu se prijaviti svi građani Kantona Sarajevo, a prednost prilikom bodovanja imat će domaćinstva čiji je nosilac korisnik subvencije troškova grijanja na čvrsta goriva, samohrani roditelji, osobe s invaliditetom, domaćinstva čiji je član dijete s posebnim potrebama, kao i domaćinstva čiji je nosilac nezaposlena osoba ili penzioner.

Realizacija tog projekta počela je 2018., a do danas pravo na sufinansiranje ostvarilo je 1.597 korisnika. To je jedna od preventivnih mjera utvrđenih Kantonalnim planom zaštite okoliša, čiji je cilj povećanje broja korisnika prirodnog gasa kao ekološki najprihvatljivijeg energenta u Kantonu Sarajevo.

- Pozivamo građane Kantona Sarajevo koji imaju mogućnost priključenja na distributivnu gasnu mrežu da se prijave na javni poziv i iskoriste pravo na sufinansiranje troškova izgradnje novih priključaka, a sve s ciljem poboljšanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, naročito u zimskim mjesecima. Posebno ako se uzme u obzir činjenica da je prema svim relevantnim analizama utvrđeno da su individualna ložišta najveći zagađivači zraka u Kantonu Sarajevo - saopćeno je iz Sarajevogasa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potrošnja gasa u Kantonu Sarajevo u 2023. smanjena u odnosu na prethodne godine

Sarajevogas podnio krivičnu prijavu protiv ministra Almira Bečarevića

Sarajevogas i Mašinski fakultet u Sarajevu udruženi za saradnju u energetskom sektoru

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine