Bosna i Hercegovina     | 02.06.2023. 14:46 |

Federalno ministarstvo prostornog uređenja - Realizacija projekata u Županiji Posavskoj

FENA Saopćenje, Foto/ Federalno ministarstvo prostornog uređenja

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Županija Posavska domaćin je izaslanstvu Federalnog ministarstva prostornog uređenja koje predvodi ministar Željko Nedić, povodom potpisivanja ugovora o sufinanciranju projekata iz oblasti sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, oblasti utopljavanja zgrada radi uštede energije za koje su projektima iz te županije putem Javnog poziva dodijeljena sredstava u iznosu od 370.000 KM.

Ministar Nedić zahvalio je, tim putem, domaćinima za srdačnu dobrodošlicu posebno izražavajući zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora i činjenice kako će Ministarstvo koje predvodi biti u mogućnosti sufinancirati projekte koji su od krucijalnog značaja za Posavinu.

- Smatram da će izdvojena sredstva iz ovogodišnjeg Proračuna Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, za ukupno pet projekata, osigurati kvalitetnije uvjete života svih stanovnika ove županije, pogotovo najmlađih - poručio je ministar.

Dodijeljena su sredstva za realizaciju projekata u Županiji Posavskoj i to utopljavanje školske sportske dvorane i anexa objekata Srednje škole Pere Zečevića u Odžaku, utopljavanje Osnovne škole Vladimira Nazora u Odžaku - objekt Područne škole u Donjem Svilaju i utopljavanje objekta Doma zdravlja Odžak radi uštede energije odnosno poboljšanja energetske učinkovitosti. Potpisani su ugovori i za uređenje kanala Jadrice - faza II i rekonstrukcija ceste na području Grada Orašja, čime se pridonosi smanjenju rizika od klizišta i poplava.

Potpisivanju su, također, nazočili pomoćnici federalnog ministra prostornog uređenja Ljuba Tadić i Zdravko Buljeta, načelnica Općine Odžak Nada Ćulup, načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, ministrica prosvjete Ana Andrić.

- Važno je napomenuti da su ugovori potpisani sukladno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava - saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja FBiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije