Bosna i Hercegovina     | 20.06.2023. 10:57 |

Mešević: BiH ima relativno efikasan sistem zaštite autorskih prava

FENA Foto: Iza Razija Mešević

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Vanredna profesorica prava intelektualnog vlasništva na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Iza Razija Mešević, smatra su aktuelni zakoni dali značajan doprinos na uspostavljanju relativno efikasnog sistema zaštite autorskih prava.

Profesorica Mešević će biti jedna od panelistica na konferenciji „Medijske inovacije i trendovi“ koju Federalna novinska agencija (FENA) organizira u ponedjeljak, 26. juna u Sarajevu.

- Autorska prava se krše od SAD-a do Japana, od Njemačke do Tunisa. Kako u realnom, tako i u virtuelnom okruženju i BiH tu nije izuzetak. Budući da se bavim oblasti autorskih prava više od dvadeset godina i da sam bila svjedokom i jednog stanja potpunog bezvlašća u ovom domenu u periodu od završetka rata do donošenja prvog Zakona o autorskom i srodnim pravima (ZASP) BiH 2002. godine, odgovorno tvrdim da je situacija na tržištu danas drastično poboljšana - ističe Mešević.

Dodala je da to posebno slučaj od donošenja ZASP-a i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava 2010. godine, koji su i trenutno na snazi, a koji su dali značajan doprinos uspostavljanju jednog relativno efikasnog sistema zaštite autorskih prava u državi.

Prema njenim riječima, ti zakoni su harmonizirani sa acquis communuataire EU u domenu autorskog prava donesenim do 2010. godine. Međutim, upozorava da bi njihovo provođenje moglo biti dosljednije i efikasnije.

Na konferenciji „Medijske inovacije i trendovi“ u fokusu će biti medijske slobode i oblikovanje budućnosti medija u Bosni i Hercegovini. Kroz nekoliko panela medijski profesionalci, predstavnici akademske zajednice, novinarskih udruženja i regulatornih tijela razmatrat će niz aktuelnih pitanja koja utiču na sadašnjost i budućnost medija u BiH, uključujući zaštitu autorskih prava.  

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Mešević: Aktuelni zakoni doprinijeli relativno efikasnom sistemu zaštite autorskih prava

Promo

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru

Kompanija m:tel pokrenula kampanju 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja