Ekonomija     | 20.06.2023. 14:01 |

Nikšić sa predstavnicima EIB-a: Dobru saradnju podići na još viši nivo

FENA Saopćenje, Foto/ Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa predstavnicom Evropske investicione banke (EIB) za BiH i Crnu Goru Sandrinom Friscia i kreditnim službenikom EIB-a za zapadni Balkan Brankom Ćevrizom. Sastanku su prisustvovale i federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić i federalna ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder.

Bila je ovo prilika da se razgovara o realizaciji dosadašnjih i mogućnosti novih projekata, a konstatovano je da je dosadašnja saradnja bila veoma dobra kao i to da postoji zainteresovanost za njen nastavak.

Premijer Nikšić je podsjetio da je zahvaljujući projektima sa EIB-om i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kao dvije ključne finansijske organizacije, za vrijeme njegovog prvog mandata izgrađeno 62 kilometra autoputa, ali pokrenuti i mnogi drugi projekti.

- Nadam se da ćemo taj zamah napraviti i sad, ali i nastaviti sa već aktuelnim i nekim novim projektima. S naše strane ćemo učiniti sve da saradnju dignemo na još viši nivo - kazao je federalni premijer.

Predstavnici EIB-a su rekli da su zainteresirani za projekte iz oblasti putne infrastrukture, naročito željezničke kao i za projekte autoputa na Koridoru Vc, ali i kad su u pitanju magistralne ceste. Pored postojećih projekata, EIB je zainteresovan i za dodatne projekte iz oblasti zaštite okoliša, te energetike.

Ministrice Katić i Pozder su izrazile opredjeljenje za nastavak saradnje na projektima s EIB-om, te su u tom smislu najavljeni i skori sastanci - saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu